Planșeul de la Piața Unirii din București a fost aseară locul unor lupte între două instituții ale statului: Poliția Sectorului 4 și Poliția Locală din București. După confruntarea din teren, primarul de la Sectorul 4, Daniel Băluță, și-a retras polițiștii, dar și utilajele. Rămân câteva întrebări importante: Cine are dreptate? Cât de urgentă este lucrarea? Când vor începe lucrările?
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit la Vocile care contează despre această situație inedită. Întrebat dacă terenul aparține Ministerului Mediului și Apelor Române, așa cum susține Daniel Băluță, Nicușor Dan a spus că vorbim despre o încadrare eronată în cartea funciară.
„A fost o încadrare vădit eronată în cartea funciară de acum două luni în care acest teren a fost intabulat ca fiind al Apelor Române. Însă noi avem un titlu de proprietate din 1910, un altul din 1940, avem Hotărâre de Consiliu General prin care atât parcul cât și arterele din jurul lui sunt domeniu public, așa cum e firesc să fie. A fost o eroare din cartea funciară. O să vedem dacă a fost o eroare voită.
Cartea funciară a făcut o dublă eroare. În primul rând că nu a pus «subteran» a spus «suprateran» și nu a spus 4.000 de metri doar cursul apei, a spus 40.000 de mp, cât este tot parcul și străzile din jur. Problema e că mai departe, trei instituții publice s-au prefăcut că nu văd această eroare care era evidentă. Mai întâi Apele Române care a semnat un protocol cu Primăria Sectorului 4 prin care i-a cedat ceva ce nu avea. Apoi primarul Sectorului 3 care a emis autorizația de construire și apoi primarul Sectorului 4 care a început lucrările în baza ei. Fiecare instituție trebuia să vadă că e o eroare flagrantă.
Faptul că aceste trei instituții au acționat ca și cum ar fi normal ca Apele Române să dețină bulevarde și parcuri în București. E ceva absolut anormal”, a spus Nicușor Dan.
Cum arată procedura
Nicușor Dan a vorbit și despre procedura care ar fi trebuit urmată.
„Procedura este următoarea: emitentul autorizației emite mai întâi un certificat de urbanism, în care dă o listă cu avize, iar apoi cel care vrea să obțină autorizația, în cazul nostru Primăria Sectorului 4, trebuie să vină cu o cerere, un proiect tehnic și cu toate avizele care au fost solicitate. Noi nu avem nici cerere, nici proiect tehnic și nici avizele pe care le-am cerut. Avem o altă cerere prin care ni se cere autorizație în regim de urgență la care am răspuns că nu putem să o dăm pentru că nu există pericol public”, a spus primarul Capitalei.
Cazul Pasajului Unirii
Întrebat despre punctul de vedere al Metrorex care spune că nici societatea nu au emis aviz pentru o asemenea lucrare, Nicușor Dan a spus nu este surprins.
„Nu mă miră. Metrorex trebuie să se uite cu mare seriozitate la problema asta pentru că e vorba despre o structură de rezistență care e lipită de structura lor de rezistență care ține tunelul de metrou. Deci nu e o chestiune pe care să o faci așa pe genunchi, cum s-a făcut Pasajul de la Unirii acum doi ani. Acela s-a făcut tot în baza unei autorizații emise în regim de urgență și știm cu toții că imediat au fost mai multe accidente, dintre care unul mortal și apoi s-au pus două mașini de poliție locală care stau non stop acolo că să păzească intrarea în pasaj”, a spus Dan.