Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul din Rio de Janeiro, care a promis gratuitate la medicamentul Ozempic, a fost reales

Eduardo Paes a fost ales pentru un nou mandat de primar în Rio de Janeiro, chiar după primul tur. El l-a învins pe Alexandre Ramagem și a fost votat de 60,4% dintre electori, potrivit publicației braziliene Extra.globo.

  • Rio de Janeiro este al doilea dintre cele mai mari orașe din Brazilia, cu o populație de peste 6,2 milioane de locuitori, potrivit recensământului din 2023.

Primarul Eduardo Paes, care a promis gratuitate la medicamentul Ozempic, a fost reales în Rio de Janeiro

Paes, aflat la al doilea mandat, s-a remarcat, în ultima vreme, prin mai multe aspecte. Pe lângă faptul că a fost la baza organizării Jocurilor Olimpice din 2016, din Rio, el a ieșit în evidență printr-o declarație controversată în timpul campaniei electorale, prin care anunța că, dacă va redeveni primar, va da gratuitate la Ozempic.

Medicamentul este recunoscut pentru că ajută la slăbire în timp scurt, iar Eduardo Paes spune că chiar el este unul dintre beneficiarii acestuia și că a slăbit 30 de kilograme în acest fel.

„Rio va fi un oraș în care nu vor mai exista oameni grași. (...) Toată lumea va putea lua Ozempic la clinicile de familie”, a fost una dintre declarațiile sale.

Primarul spunea că vrea să introducă această măsură pentru că se gândește la sănătatea locuitorilor.

El susține că trebuie să facă ceva având în vedere că expiră brevetul pentru acest medicament în Brazilia „în 2025 sau 2026.”

  • În Brazilia, Ozempic costă acum 1.000 de reali, adică aproximativ 182 de dolari.

Din cauza efectelor sale care pot fi grave dacă nu este administrat așa cum trebuie, Ozempic a ajuns să fie retras de pe piața din România, în forma sa injectabilă, însă mai poate fi găsit sub formă de comprimate orale.

Medicamentul Ozempic este produs de compania daneză Novo Nordisk și este prescris, în mod normal, pentru gestionarea diabetului zaharat de tip 2. Însă după ce s-a aflat că ajută foarte mult la slăbit, cererea a crescut enorm.

În New Jersey, compania farmaceutică Novo Nordisk, care produce Ozempic a fost dată în judecată pentru că prospectul nu preciza mai multe efecte adverse, printre care: paralizie a stomacului, gastropareză și obstrucție gastro-intestinală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE