Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Ozempic ar reduce demența și consumul de nicotină

Ozempic, tratamentul popular pentru diabet, ar putea reduce problemele cognitive, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, potrivit Reuters.

Studiul a explorat peste 100 de milioane de dosare medicale ale pacienților americani pentru a vedea dacă Ozempic a crescut riscul mai multor afecțiuni neurologice și psihiatrice în primul an de utilizare, comparativ cu trei medicamente antidiabetice comune.

Cercetarea a constatat că Ozempic nu a fost legată de un risc mai mare de oricare dintre afecțiunile neurologice sau psihiatrice studiate, cum ar fi anxietatea sau depresia, iar pacienții care au luat Ozempic au avut rate mai scăzute de declin cognitiv și de utilizare a nicotinei.

Ce au arătat datele

Studiul contribuie la eliminarea îngrijorărilor legate de faptul că tratamentul cu semaglutid - conceput inițial pentru diabetul de tip 2, dar aprobat acum și pentru pierderea în greutate sub marca Wegovy - crește riscul de gânduri suicidale.

Constatările sugerează, de asemenea, că tratamentul cu semaglutid și medicamente similare poate fi asociat cu un risc mai scăzut de demență și poate ajuta la reducerea poftei de nicotină.

Constatările trebuie să fie confirmate în studii controlate mai riguroase. Autorii au avertizat, de asemenea, că aceste constatări nu pot fi aplicate persoanelor fără diabet.

În 2021, producătorul danez de medicamente a început testarea semaglutidului la pacienții cu boală Alzheimer timpurie, cu rezultate așteptate până în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE