Tancurile rusești au intrat în Cernobîl la câteva ore de la începerea războiului din Ucraina. Acțiunea este documentată de o filmare la un punct de control situat în apropierea centralei, unde a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie.
Începutul invaziei din Ucraina, filmat
Cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, fondatorul unei companii turistice din zonă a decis să instaleze o cameră de filmat la un punct de control din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Scopul era să prezinte imagini in direct, de la centrul de informare turistică al companiei sale.
La câteva ore de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, transmisia live a arătat zeci de tancuri rusești care conduceau spre sud, de la Cernobîl spre capitala Ucrainei.
Yaroslav Yemelianenko, proprietar companie de turism: „Când inamicul a intrat, mi-am dat seama că facilitățile și infrastructura noastră vor fi distruse. Dar am încercat să fac tot ce am putut pentru a-i alunga pe ruși de acolo, cât mai repede posibil. Am înregistrat acest videoclip cu echipa mea, am oferit informații.”
Nu au observat camera
Trupele ruse au oprit toate camerele de supraveghere oficiale ale guvernului, dar nu au observat camera pe care fondatorul companiei turistice a instalat-o, pentru a-și monitoriza standul unde angajații săi vindeau suveniruri și cărți poștale turiștilor.
Compania se ocupa cu turismul în „zona de excludere”, partea radioactivă din jurul uzinei, arătându-le celor interesați complexul nuclear, dar și un oraș din apropiere, construit de sovietici pentru a găzdui muncitorii. Trupele și echipamentul de război rusesc a fost monitorizat în acest mod timp de câteva zile, până când bateria camerei s-a oprit.
Imagini inedite
Fondatorul companiei de turism a trimis către guvernul de la Kiev filmările, la fiecare 15 minute. Pe ele se observau șiruri de tancuri, camioane cu militari, echipament de comunicații într-un șir atât de lung, încât s-au format blocaje în drum spre Kiev, la 150 de kilometri distanță. Imaginile filmate oferă o cadre inedite cu primele mișcări ale trupelor Rusiei, ale căror plan era să cucerească Kievul. Acestea s-au retras din capitală la sfârșitul lunii martie. Pericolul unui incident nuclear persistă însă, din cauza bombardamentelor de la centrala nucleară de la Zaporojie.