Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CRONOLOGIE | Războiul de lângă noi. Se împlinesc șase luni de când Rusia a atacat Ucraina

Mii de civili uciși, zeci de mii de răniți și peste șase milioane de refugiați care au fugit unde au văzut cu ochii. Este bilanțul dramatic la șase luni de când Rusia a invadat Ucraina. Din păcate, în continuare se numără victimele și în continuare se dau lupte.

Când sirenele au sunat la Kiev în dimineața de 24 februarie, temerile întregii omeniri s-au adeverit. Armata rusă a invadat Ucraina din trei direcții: din aer, de pe mare și de pe uscat. Deși Moscova își dorea o operațiune fulger, ucrainenii au împiedicat avansul rușilor și au blocat o coloană de zeci de kilometri de tancuri care se îndreptau către Kiev.

Cronologia războiului din Ucraina

28 februarie

La doar patru zile de la invazie, au avut loc primele negocieri între Ucraina şi Rusia la frontiera belarusă, unde s-au întâlnit delegațiile celor două părți. Însă în vreme ce se purtau discuțiile, raidurile continuau și civilii mureau.

2 martie

După o săptămână de lupte intense și bombardamente, forțele rusești au reușit să cucerească Hersonul, un oraș-port din sudul țării, dar și împrejurimile.

4 martie

Două zile mai târziu, forțele ruse au pătruns în Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa și de atunci nu au mai părăsit-o.

10 martie

Turcia a intervenit în procesul de negocieri pentru pace, iar pe 10 martie a avut loc o întâlnire trilaterală în Antalya la care au luat parte miniștri de Externe ai celor trei țări. Însă discuțiile nu au produs un rezultat concret, iar armata rusă ajunsese deja la cinci kilometri de Kiev.

16 martie

Rusia este acuzată că a bombardat un teatru din Mariupol unde se ascundeau sute de civili, iar 600 dintre ei nu au mai ieșit în viață de acolo. Moscova neagă acuzațiile.

29 martie

La 19 zile de la primele negocieri pe teren turcesc, au loc alte discuții, de data asta la Istanbul, iar Ucraina propune să adopte un statut neutru, însă nu se ajunge la niciun rezultat.

3-4 aprilie

După ce ucrainenii recuceresc o mare parte din teritoriul din jurul capitalei, rușii se retrag, iar în urma lor sunt descoperite trupurile neînsuflețite ale unor civili împușcați în stradă sau aruncați în gropi comune la Bucea. Forțele ruse neagă că ar fi comis crime de război și chiar spun că se confruntă cu o înscenare.

14 aprilie

Zece zile mai târziu, Rusia primește o lovitură dură. Cea mai mare navă de război de la Marea Neagră, Moskva este scufundată. Statele Unite ale Americii spun că a fost lovită de două rachete ucrainene, în vreme ce Kremlinul susține că a fost vorba de o explozie la bord.

21 aprilie

După încă o săptămână, Vladimir Putin declară că a cucerit orașul-port de la Marea Neagră, Mariupol. Totul se întâmplă după aproape două luni de asediu, iar sute de combatanți ucraineni rămân în interiorul uzinei Azovstal.

17 mai

Însă aproape o lună mai târziu combatanții din Azovstal se predau și sunt evacuați din complexul metalurgic.

27 iunie

Un atac ce a îngrozit lumea întreagă are loc spre sfârșitul lui iunie. Rachetele rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk, un oraș din centrul Ucrainei. Potrivit lui Volodimir Zelenski, o mie de oameni se aflau în interior, iar 20 au murit pe loc.

29 iunie

Două zile mai târziu, rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor, din Marea Neagră, pe care o cuceriseră chiar în primele zile de război.

22 iulie

În vreme ce linia frontului rămâne în mare neschimbată, Ucraina și Rusia semnează la Istanbul două acorduri ce permit reluarea exportului de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră.

29 iulie

Însă luptele și bombardamentele continuă, iar o săptămână mai târziu, 53 de prizonieri de război, membri ai regimentului Azov, sunt uciși și alți 75 sunt răniți grav într-o explozie care are loc la închisoarea Olenivka din Donețk. Ucraina acuză Rusia că a bombardat facilitatea pentru a ascunde urmele ororilor de acolo, însă Moscova susține că închisoarea a fost ținta rachetelor ucrainene HIMARS.

1 august

La 1 august prima navă încărcată cu cereale ucrainene pleacă de la Odesa și ajunge la Istanbul o zi mai târziu.

9 august

Douăsprezece explozii devastatoare s-au produs la o bază militară rusească din Crimeea, aflată la peste 200 de kilometri de teritoriul controlat de ucraineni. Conform autorităților de la Kiev, nouă avioane ar fi fost distruse în deflagrații.

16 august

Noi explozii s-au produs la un depozit rusesc de armament din nordul Peninsulei Crimeea. Ucrainenii susțin că deflagrațiile au fost provocate de o unitate de elită.

17 august

O rachetă rusească a lovit un bloc cu trei etaje din Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean. 12 oameni au fost uciși, 20 au fost răniți, iar clădirea a fost complet distrusă.

18 august

Pe 18 august are loc la Liov, în vestul Ucrainei, o întâlnire trilaterală între secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Printre subiectele de pe agendă se numără situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat că lucrurile au scăpat de sub control.

21 august

În vreme ce Ucraina se pregătește să marcheze Ziua Națională, în apropierea Moscovei moare în explozia mașinii în care se afla Daria Dughina, fiica lui Alexandr Dughin, supranumit „creierul lui Putin”. FBS dă vina pe Ucraina pentru atentat, însă oficialii de la Kiev neagă hotărât orice implicare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE