Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima competiție oficială de para-canoe din România. Sportivii cu dizabilități au străbătut cursa pe apă și au luat medalii

Joi a avut loc prima competiție oficială de para-canoe din România. A fost un moment istoric pentru sportivii cu dizabilități care au putut participa la Campionatul Național de Kaiac-Canoe de anul acesta. Ei au concurat la două probe pe o distanță de 200 de metri. Este vorba despre nouă atleți din mai multe colțuri ale țării care au reușit să învingă dizabilitatea prin sport.

Prima competiție oficială de para-canoe din România

Nouă sportivi cu dizabilități din patru cluburi din țară au participat la cele două probe de canotaj, la masculin și feminin, din prima competiție oficială de para-canoe organizată în România. Atleții, șase bărbați și trei femei, au concurat pe o distanță de 200 de metri în Complexul Sportiv Național Bascov.

Bravo, Daniela! Bravo, Angela! Bravo, Denisa!

La competiția de para-canoe au putut participa sportivi în scaun cu rotile ori care au diverse deficiențe la nivelul picioarelor sau alte afecțiuni, în caiace adaptate nevoilor pe care le au. Deși au avut emoții, au dus cursa la capăt. Cu toții au câștigat câte o medalie pentru că au concurat în categorii diferite, în funcție de mobilitatea pe care o au.

Dumitru Șandru, campion național la para-canoe: Mă antrenez de trei-patru luni de zile, serios, intens, pentru acest campionat. Se poate. Dacă vrei și îți dorești cu adevărat, se poate. Încerc mereu să îi motivez pe ceilalti din jurul meu să vină, să încerce caiacul și să concureze cu noi. De plăcere, pentru agrement, pentru ce vor ei, pentru că sportul este sănătos și mental, și fizic. M-a ajutat foarte mult să ies din depresie, eu nu am timp să stau să mă gândesc la alte lucruri care sunt negative.

Constantin Bracon, campion național la para-canoe: Sportul pe apă l-am descoperit în luna aprilie. Am inceput cu rafting, am participat la o competiție internatională în Bosnia, am ieșit vicecampioni acolo și apoi am încercat canoe, semi-maraton de 20 de km Bicaz. Limita e cerul, noi așa spunem. Putem face totul, doar că altfel.

Mircea este în scaun cu rotile de 15 ani. În 2009 a avut un accident în urma căruia a rămas fără ambele picioare. Sportul l-a ajutat enorm, spune el, iar de canoe s-a apucat de aproximativ un an, pentru a se relaxa.

Mircea Câmpeanu, campion național la para-canoe: Sunt fericit că am câștigat, e extraordinar sentimentul. Vrei din ce în ce mai mult de la tine, de la relaxare, vrei tot timpul să-ți depășești limitele, vrei să ajungi tot mai sus. M-a ajutat foarte mult să mă echilibrez, iar substantele care se eliberează în creier atunci când practic sport îmi dau liniște, fericire, pot să gândesc mai bine.

Angela are 55 de ani și locuiește în Satu Mare. Deși nu prea a putut să se antreneze, a ieșit pe primul loc la feminin și a câștigat prima sa medalie. S-a apucat de canoe în urmă cu câțiva ani când a aflat despre un club dedicat persoanelor cu dizabilități.

Angela Kohan, campioană națională la para-canoe: Am ieșit pe un lac, am încercat și am zis ca da, vreau și eu să mă bucur. M-am născut cu spina bifidă, am avut 28 de operații. Dar schiez, fac kaiac, fac baschet cu scaun rulant, alerg și - fizic - m-a ajutat, că m-am întărit, și sunt in societate, mă întâlnesc cu colegi, cu oameni, e foarte frumos.

Competiția de para-canoe a avut loc în cadrul Campionatului Național de Viteză Seniori, simultan cu debutul Jocurilor Paralimpice de la Paris. Asociația  Club Sportiv Nautic Titanii, sprijinită de alte cluburi din țară, a făcut demersuri pentru înființarea probelor de canotaj.

Marian Baban – președinte și antrenor, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii: Peste tot in lume este competiție pentru sportivii ca ei, chiar acum se desfășoară la Paris Jocurile Paralimpice la care sunt probe de para-canoe și in România până acum nu a fost o competiție internă. Am avut deschidere din partea Federatiei Române de Kaiac-Canoe, tocmai din prisma faptului că la nivel internațional sunt organizate frecvent competiții pentru ei.

Sportivii cu dizabilități care au participat la competiție spun că se vor antrena și mai mult pentru că au de gând să meargă la Jocurile Paralimpice din 2028, care vor avea loc la Los Angeles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE