Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Cine e înotătoarea turcă născută fără brațe, favorită să câștige aurul: E o altă lume în apă

Născută fără brațe, Sevilay Öztürk a învățat să facă totul cu picioarele. Și da, i-a fost greu. Când a intrat prima oară într-o piscină, s-a gândit că o să se înece într-o clipă. E fericită că n-a renunțat. Iar acum, e pe cale să devină prima înotătoare medaliată cu aur a Turciei, la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024.

Sevilay Öztürk, înotătoarea paralimpică favorită să obțină prima medalie de aur a Turciei la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024

„Mă simt exact ca un mic pește în apă. Nici ei nu au brațe”, spune Sevilay Öztürk. „Pentru mine, e o altă lume acolo, în apă. Este frumos. Mă împrospătează”.

Sevilay Öztürk s-a născut fără brațe și, la 21 de ani, e una dintre sportivele de top ale Turciei. Își ia din rucsac și își pune singură la gât medaliile, folosindu-se de picioare.

„Am învățat să fac orice cu picioarele. Mi-am spus mereu că pot să obțin tot ce îmi doresc”, spune ea, potrivit Euronews.

Și are destule medalii. La doar 12 ani și 284 de zile, Sevilay a fost cea mai tânără sportivă de la Jocurile Paralimpice de la Rio în 2016. Patru ani mai târziu, la Tokyo, a obținut locul doi și a dus acasă prima medalie la înot a Turciei. Iar în 2024, singurul ei scop este să ia - evident - aurul, la Jocurile Paralimpice de la Paris.

„Mi-am dorit mereu să ajung la Paris”, a spus ea.

„Ca să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Paris, sportivii noștri trebuie să atingă un anumit nivel al performanțelor, participând la diverse competiții internaționale în sezon. Ea a reușit asta. În 2022, a participat la Campionatul Mondial din Portugalia, unde a câștigat două medalii de argint la înot spate și 50 m fluture”, a adăugat antrenorul ei, Mehmet Ali Albas. „E foarte ambițioasă. Se trezește în fiecare zi la 5 dimineața. Când cei mai mulți dorm la ora aia, ea se dă jos din pat, se pregătește și vine la bazin”.

„Mă antrenez șase zile din șapte”, a mai spus Sevilay. „Dacă nu faci un pas și rămâi pe loc, nu obții nimic”.

  • Sevilay Öztürk, într-o competiție de înot la Berlin - mai 2024
  • Sevilay Ozturk (dreapta), în prima zi a Campionatului Paralimpic de Inot - Londra, 2019
  • 2019 - Sevilay Öztürk (dreapta), lângă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce aceasta a obținut locul al treilea la Campionatele mondiale paralimpice de înot

Antrenorul Mehmet Ali Albas, care o ajută la dezvoltarea tehnicilor de înot, crede că Sevilay încă nu a atins apogeul și e convins că aceasta o să ajungă departe. Oricum, ea e deja o mândrie pentru întreaga țară.

„Înotul mi-a schimbat viața”, a mărturisit Sevilay pentru SCENES, potrivit Euronews, încurajându-i pe toți să aibă mai multă încredere în ei înșiși, „să facă pasul și să înoate către succes”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE