Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce rușii participă la Jocurile Paralimpice cu sportivi de cinci ori mai numeroși decât la Jocurile Olimpice

Din cauza războiului declanșat în Ucraina la începutul anului 2022, Rusia suferă și pe plan sportiv, acolo unde majoritatea atleților nu au voie să participe în competiții internaționale. Aceleași consecințe le suportă și Belarus, principalul aliat al lui liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Între timp, regulile s-au mai relaxat, iar unii sportivi din Rusia pot concura la anumite competiții, dar sub steag neutru. La fel s-a întâmplat și la Jocurile Olimpice 2024 (26 iulie-11 august), iar acum, chiar și la cele Paralimpice, care au început pe 28 august și se încheie pe 8 septembrie și se află la cea de-a 17-a ediție.

Rusia participă la Jocurile Paralimpice cu sportivi de cinci ori mai mulți decât la Jocurile Olimpice

Interesant este însă că, la Jocurile Paralimpice participă, în total, de trei ori mai mulți sportivi ruși și bieloruși decât la Jocurile Olimpice. În ceea ce-i privește doar pe ruși, paralimpicii lor sunt de cinci ori mai numeroși decât au fost cei olimpici.

Ministrul rus al Sportului, Mihail Degtariov, a spus că delegația Rusiei cuprinde 90 de sportivi, deși Comitetul Internațional Paralimpic spune că sunt 88, pentru că doi nu au primit viză, însă Comitetul Olimpic rus a mai făcut o solicitare imediat, după cum a anunțat agenția rusă TASS. Această cifră înseamnă de cinci ori mai mulți decât cei 16 participanți de la Jocurile Olimpice, acolo unde Belarusul a avut tot 16.

Printre sportivi se află „44 de campioni și medaliați paralimpici, precum și 50 de maeștri emeriți ai sportului", după cum a precizat oficialul rus. La competiție participă și 8 sportivi din Belarus, astfel că totalul celor care concurează sub steag neutru se ridică la 98.

  • Disciplinele la care vor participa rușii sunt atletism, natație, tenis de masă, taekwondo și triatlon. Sportivii paralimpici ruși vor concura în 156 de evenimente.

Pentru a putea participa, sportivii paralimpici ruși au fost nevoiți să treacă prin mai multe verificări. O agenție individuală, angajată de Comitetul Paralimpic Internațional, a avut sarcina de a-i verifica temeinic pe competitori și de a se asigura că ei nu au susținut în mod activ războiul Rusiei împotriva Ucrainei sau că au avut vreun fel de legături cu armata.

Însă în ansamblu, regulile au fost mai puțin stricte la Jocurile Paralimpice, decât cele de la Jocurile Olimpice, după solicitarea Forului Mondial de Atletism.

Acești sportivi paralimpici, pe lângă faptul că vor concura sub drapel neutru cu indicativele NPA, scrise cu negru, fără a beneficia de imnul țărilor lor, nu au avut voie să ia parte nici la defilarea de la ceremonia de deschidere, care a avut loc miercuri. Ei au putut să o urmărească doar ca spectatori, din tribune. Nici la ceremonia de închidere nu li se va permite să poarte steagul țărilor lor.

Medaliile pe care le vor câștiga nu vor fi puse la socoteală la totalul medaliilor decernate la această competiție. Atunci când un paralimpic obține aurul, va cânta imnul Jocurilor Paralimpice.

  • La Jocurile Paralimpice, China are cei mai mulți sportivi, 282.
  • La Jocurile Olimpice 2024, Rusia a câștigat o singură medalie, care a fost de argint. La ediția trecută a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo, rușii au obținut 71 de medalii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE