Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima apariție a generalul Gerasimov, după revolta Wagner

Generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ale Rusiei, a fost prezentat luni în public de către Ministerul Apărării pentru prima după revolta eșuată din 24 iunie a grupului de mercenari Wagner, semn că și-a păstrat postul.

Potrivit Reuters, imaginile difuzate luni de Ministerul Apărării, dar aparent filmate cu o zi mai devreme, îl arată pe Gerasimov ordonând subordonaților să distrugă siturile de rachete ucrainene.

Astfel, Putin i-a păstrat deocamdată pe cei mai puternici doi militari ai săi, ministrul Apărării Serghei Șoigu și Gerasimov, în posturile lor, în ciuda cererilor lui Prigojin de a-i demite pentru presupusa incompetență.

Așezat într-un centru de comandă militară pe un scaun din piele albă, prezidând o reuniune cu generali de rang înalt, Gerasimov, în vârstă de 67 de ani, a fost filmat cerând și apoi ascultând un raport al lui Viktor Afzalov, adjunctul din cadrul forțelor aerospațiale al generalului Serghei Surovikin.

Cu câteva luni înainte de răzvrătire, Prigojin i-a insultat în mod deschis pe Gerasimov și Shoigu, folosind o varietate de înjurături crude care au șocat înalții oficiali ruși, dar care au fost lăsate fără răspuns în public de către Putin, Shoigu și Gerasimov.

Prigojin a spus că militarii de top ai lui Putin vor fi forțați să mănânce în iad resturile soldaților căzuți la datorie pentru ceea ce el susținea că este modul incompetent și trădător în care conduceau ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina.

Cine este Valeri Gerasimov

Gerasimov, acum în vârstă de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusă, după președintele Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu. Împreună cu aceștia, se crede că deține una dintre cele trei serviete nucleare care pot transmite ordinele pentru un atac nuclear.

Generalul de armată - al doilea cel mai înalt grad în cadrul forțelor armate - a fost numit șef al Statului Major General și ministru adjunct al apărării de către Putin la 9 noiembrie 2012, la trei zile după ce Shoigu, aliatul de lungă durată al lui Putin, a fost numit ministru al Apărării.

Gerasimov s-a născut la 8 septembrie 1955, la Kazan. A absolvit Comandamentul Superior de Tancuri din Kazan în 1977, Academia Militară a Forțelor Blindate Malinovsky în 1987 și Academia Militară a Statului Major General un deceniu mai târziu.

În 2007, a fost numit comandant al Districtului Militar Leningrad, iar în 2009, comandant al Districtului Militar Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE