Prețul energiei este subiect de dispută în Coaliție. Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu spune că a fost „o tâmpenie” liberalizarea prețurilor în domeniu făcută de PNL.
În ce privește actuala schemă de compensare a prețurilor valabilă până în aprilie 2023, președintele PSD crede că prevederile actualei ordonanțe nu vor putea fi susținute pe termen lung și că sunt deja discutate în Coaliție 2-3 variante, iar cea finală va fi gata până pe 1 septembrie.
Contactat de jurnaliștii Euronews, ministrul Energiei nu a dorit să facă nici o declarație despre acest subiect.
„Nu mi-am schimbat părerea și nu o să o schimb. Liberalizarea prețurilor în Energie a fost o tâmpenie, nu că nu ar fi necesară, dar trebuiau făcuți anumiți pași, să gândești acest fenomen. Am mai făcut o tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori un conflict în interiorul coaliției. Trebuie o reglementare în zona casnică, o reglementare a prețului.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ministerul Energiei: România va avea asigurat necesarul pentru iarnă
Ministerul Energiei a declarat în urmă cu câteva zile că România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023.
„Regulamentul presupune, în esență, ca volumul de gaze consumat la data de 31 martie 2023 să fie cu 15% mai mic decât media volumului consumat în perioada similară din ultimii 5 ani pentru a ne asigura securitatea în aprovizionarea cu gaze în iarna 2022-2023, precum și un nivel adecvat de gaze în depozite în trimestrul II al anului 2023. Măsurile de economisire vor avea un caracter VOLUNTAR la nivelul statelor membre, Comisia furnizând un set de instrumente pe care țările le pot lua în calcul în funcție de specificitățile naționale.
În măsura în care se materializează riscul întreruperii complete sau al reducerii a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, prin decizie de implementare a Consiliului, se va putea aproba intrarea în stare de alertă la nivelul UE, prin care se vor lua măsuri coordonate de reducere a consumului, până la atingerea unei scăderi în procent de 15%.”, se arată în comunicatul ministerului.