Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Rotativa” agită coaliția. Ce spun politicienii despre posibilitatea nerespectării protocolului PNL - PSD

Liderul PSD, Marcel Ciolacu le transmite celor din PNL că se va ajunge la alegeri anticipate în cazul în care nu se face rotativa guvernamentala in mai 2023. Reacția sa vine după ce liderul PNL Iași, Alexandru Muraru a vorbit despre scenariul în care Nicolae Ciucă rămâne premier până la finalul acestei legislaturi.

Invitați în platoul Euronews România, senatorul USR, Simona Spătaru, deputatul PSD, Dan-Cristian Popescu, și deputatul PNL, Tudor Polak ,au discutat despre problema rotativei guvernamentale.

Deja e o tradiție pentru PSD să facă acest lucru, cu un an înainte de alegeri.

Simona Spătaru (USR): „Această discuție în spațiul public despre rotativă nu a apărut din senin și în opinia mea, este doar un scenariu pe care îl pun acum pe masă, mai mult social-democrații, tocmai pentru a-și crea o posibilitate de ieșire de la guvernare pe anul viitor. Deja este o tradiție pentru PSD să facă acest lucru, cu un an înainte de alegerile propriu-zise se retrage după ce a luat diferite măsuri, după ce a participat într-o guvernare care de obicei lasă semne foarte adânci și dezastruoase prin economie, pentru a avea posibilitatea să se ducă în anonimat, să iasă din ochii electoratului și să revină în alegeri puri și neatinși, ca și cum nu au făcut nimic. E o tradiție.

Să vorbești în această perioadă de criză despre alegeri anticipate, doar pentru a-ți înfricoșa partenerul de guvernare, doar pentru a-i arăta că tu ai puterea să răstorni masa, mi se pare extrem de iresponsabil.

Cât despre liberali, aceștia cu siguranță și-au stabilit o agendă de parcurs, și-au dat seama că vor preda frâiele puterii în 2023. În ipoteza în care nu ar preda această rotativă și ar rămâne la guvernare, încercând probabil tot o negociere politică cu PSD, cu o susținere din Parlament, cred că își vor da seama că repetă un scenariu greșit”.

Nu ne punem problema nerespectării acestei înțelegeri.

Dan-Cristian Popescu (PSD): „Domnul Muraru este membru PNL, dar nu reprezintă partidul cu astfel de declarații. Noi am intrat la guvernare într-un moment destul de prost pentru România. Țara era afectată de mai multe crize suprapuse. Am intrat atunci, cu toate că am fi putut intra chiar de la început, pentru că PSD a câștigat alegerile parlamentare. Atunci nu s-a dorit ca noi să intrăm, s-a mers pe această coaliție care a funcționat cum a funcționat. După care noi am intrat într-o înțelegere politică foarte clară. Nu ne punem problema nerespectării acestei înțelegeri pentru că a fost vorba despre o cedare de fapt din partea PSD care era partidul mai mare. Cutuma spune că partidul mai mare propune primul ministru și PSD a acceptat, pentru stabilitatea țării, ca premierul să fie de la liberali. Cred că declarația servește în primul rând jurnaliștilor care au un subiect în plus vara când, tradițional, sunt mai puține subiecte politice”.

Românii sunt destul de pricepuți în a vedea cine fuge de responsabilitate.

Tudor Polak (PNL): „Această declarație întreagă a domnului Alexandru Muraru a fost dată în nume personal, iar cumva, o parte din ea a fost scoasă din context. Domnia sa se referea la o stabilitate din punct de vedere guvernamental, în contextul în care avem acest război la graniță și domnul președinte al PNL este și de carieră militar. Acum, dintr-o părere personală a colegului meu s-a ajuns la această întreagă furtună într-un pahar cu apă. După cum ați văzut de zilele trecute, diferite voci din PNL au adus clarificări că noi intenționăm să respectăm acordul.

Eu, în momentul de față, nu pot să cred că orice partener din coaliția de guvernare și-ar dori să iasă, indiferent de subiectul invocat. Acum trebuie să fim și sinceri, indiferent de raționamentele electorale, românii sunt destul de pricepuți în a vedea cine fuge de responsabilitate în niște vremuri extrem de complicate, cum sunt cele de astăzi”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE