Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de vară, care va avea loc la Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială.
Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va constitui o oportunitate de a discuta provocările şi abordările comune la nivelul celor două organizaţii în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
"Într-un context global marcat de multiple crize, provocări şi evoluţii imprevizibile, în pregătirea reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a promovat necesitatea redinamizării demersurilor privind consolidarea capacităţii UE de pregătire şi răspuns la crize prin mecanisme relevante, mai ales prin Mecanismul Uniunii pentru Protecţie Civilă, care şi-a demonstrat constant importanţa şi valoarea adăugată", transmite Administraţia Prezidenţială.
Consiliul European se reuneşte în zilele de 29-30 iunie 2023, la Bruxelles
Consiliul European se reuneşte în zilele de 29-30 iunie 2023, la Bruxelles, liderii Uniunii Europene (UE) urmând să discute despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, despre sprijinul UE pentru Ucraina, precum şi despre economie, securitate şi apărare, migraţie şi relaţii externe.
Consiliul European va aborda cele mai recente evoluţii în ceea ce priveşte războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi sprijinul continuu al UE pentru Ucraina, inclusiv sprijinul financiar şi militar. De la începutul războiului, UE şi statele sale membre au pus la dispoziţia Ucrainei şi a poporului ucrainean aproximativ 72 de miliarde de euro şi au adoptat un set de măsuri restrictive fără precedent împotriva Rusiei.
Temele de discuție abordate
Cu privire la economie, liderii UE vor urmări rezultatele concluziilor anterioare privind politica industrială a Uniunii, piaţa unică şi competitivitatea şi productivitatea pe termen lung ale Europei. În cadrul reuniunii din martie 2023, liderii UE au discutat despre modalităţi de construire a unei economii robuste şi adaptate exigenţelor viitorului, care va asigura prosperitatea pe termen lung. În acest context, ei au solicitat acţiuni ambiţioase pentru finalizarea pieţei unice, în special pentru sectorul digital şi servicii, şi pentru abordarea vulnerabilităţilor provocate de crizele recente.
Se preconizează, de asemenea, că liderii Uniunii vor încheia semestrul european 2023, un exerciţiu anual de coordonare a politicilor economice, bugetare, de ocupare a forţei de muncă şi sociale în UE.
În privinţa securităţii şi apărării, şefii de stat şi de guvern din Uniune vor trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a concluziilor anterioare, inclusiv a Declaraţiei de la Versailles, în care liderii au prezentat măsuri de consolidare a capabilităţilor de apărare ale UE, şi a Busolei strategice - care defineşte un set coerent de acţiuni, menite să contribuie la protejarea intereselor UE şi a cetăţenilor europeni. În perspectiva viitorului summit NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, liderii vor discuta, de asemenea, despre cooperarea UE-NATO.
Migraţia este un alt subiect pe ordinea de zi a Consiliului European din 29-30 iunie 2023. Preşedinţia Consiliului şi Comisia Europeană vor informa Consiliul European cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a recentelor concluzii pe tema migraţiei. În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din februarie 2023, liderii UE au discutat despre migraţie în conformitate cu principiile, valorile şi drepturile fundamentale ale UE.
Legat de relaţiile externe ale Uniunii Europene, liderii europeni vor purta o discuţie strategică privind China. De asemenea, aceştia vor pregăti viitorul summit UE-CELAC de la Bruxelles, din luna iulie, care va reuni lideri ai UE şi lideri din blocul regional al statelor din America Latină şi Caraibe.