Uniunea Europeană trebuie să fie implicată în negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a proiecta viitoarea arhitectură de securitate a Europei, a declarat președintele Consiliului European. Reacția lui António Costa vine în condițiile în care liderii europeni se întrunesc la Paris pentru a stabili cum va reacționa Uniunea Europeană, după ce președintele american Donald Trump a anunțat începerea discuțiilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează The Financial Times.
Summitul extraordinar de la Paris are loc în contextul în care mai mulți oficiali de rang înalt din Rusia se pregătesc să poarte discuții în Arabia Saudită. Printre principalele subiecte dezbătute se numără modul în care Uniunea Europeană va reacționa în cazul negocierilor desfășurate rapid, precum și solicitarea președintelui american Donald Trump ca Europa să își reducă dependența de sprijinul militar al SUA.
Donald Trump a anunțat începerea discuțiilor bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ce durează de aproape trei ani. Decizia liderului de la Washington a alarmat cancelariile europene care se tem că un acord ar putea fi încheiat fără implicarea Uniunii Europene.
„Dacă Trump vrea cu adevărat ca europenii să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să fie principalul actor în proiectarea noii arhitecturi de securitate”, a declarat Costa pentru Financial Times.
António Costa: „Rusia este o amenințare globală, nu doar o amenințare la adresa Ucrainei”
„Nu este vorba doar despre Ucraina”, a afirmat Antonio Costa, președintele Consiliului European, într-un interviu acordat la Conferința de securitate de la Munchen.
„Negocierile privind noua arhitectură de securitate trebuie să ia în considerare faptul că Rusia este o amenințare globală, nu doar o amenințare la adresa Ucrainei, a punctat el, conform sursei citate.
Reacția lui Costa vine în contextul în care capitalele europene au fost luate prin surprindere de anunțurile administrației Trump, precum și de discuțiile din Arabia Saudită dintre Marco Rubio și Serghei Lavrov. De asemenea, într-un discurs critic, vicepreședintele american JD Vance a acuzat Guvernele europene că încalcă statul de drept și că se confruntă cu o „amenințare din interior” mai periculoasă decât Rusia.
Sâmbătă, trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că țările europene nu vor avea „un loc la masă” în cadrul negocierilor, dar opiniile lor ar putea fi luate în considerare.
Acest lucru s-a întâmplat după ce SUA a trimis capitalelor europene o solicitare de informații cu privire la armele, banii și trupele de menținere a păcii pe care le-ar putea furniza Ucrainei după încheierea conflictului. Oficialii consideră că există o oportunitate de a face lobby pentru dreptul de a influența discuțiile.
„Negocierile sunt între beligeranți. Desigur, este necesar să se negocieze între Ucraina și Rusia. Dar acest război din Ucraina nu este doar despre Ucraina. Este vorba despre securitatea europeană”, a menționat Costa, potrivit FT.
Înainte de a ordona invadarea Ucrainei din februarie 2022, Putin a cerut NATO să reducă desfășurările sale de apărare în statele est-europene. NATO și statele sale membre au refuzat să facă acest lucru.
Costa a amintit despre poziția agresivă a Rusiei față de statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, care sunt membre ale UE și ale NATO, și ocuparea de teritorii în statele de pe flancul estic al UE reprezintă motive pentru care Bruxelles-ul trebuie să participe la discuții.
„Rusia reprezintă în mod clar o amenințare la adresa suveranității țărilor baltice, la granița noastră estică. Ei au o prezență militară în Moldova, în Georgia”, a declarat el.
Șeful NATO, avertisment pentru UE: „Dacă doriți un loc la masă, asigurați-vă că veniți cu propuneri relevante”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a declarat că, dacă Europa vrea să se implice în discuții, trebuie să fie clară cu privire la ceea ce dorește și ceea ce poate oferi.
„Am fost puțin surprins de reacția europeană, care a spus că avem nevoie de un loc la masă (la masa negocierilor, n.r). Dacă doriți un loc la masă, asigurați-vă că veniți cu propuneri relevante. Asigurați-vă că cheltuiți mai mult, în special când vine vorba de Ucraina”, a menționat Rutte.