Reuniunea de urgență de la Paris nu are niciun reprezentant din partea României. Situația este oarecum ciudată dacă avem în vedere că noi suntem vecini cu Ucraina, țară aflată de aproape trei ani în războiul cu Rusia, pe care îl „mediază” SUA.
Astfel, întrebarea care se pune este de ce România nu are niciun trimis în Franța. În plus, chiar dacă este o reuniune informală, la Paris nu participă nici țările baltice.
De ce România nu participă la reuniunea de urgență de la Paris
Dan Barna, membru în Comisia de Afaceri Externe: „Știm foarte bine că marile decizii se iau prima dată în aceste întâlniri informale. Ceea ce se întâmplă acum la Paris este cumva o întâlnire pe structura Weimar+, este acel format alcătuit din Franța, Germania și Polonia, încă din 1991, care își propunea să accentueze integrarea Europei de Est.
În prezent, vedem că participă statele cu cele mai puternice industrii de apărare din Europa, Franța, Germania, Polonia, Marea Britanie, dar participă de asemenea Danemarca și Olanda. Ce înseamnă asta? Că, practic, țările care au fost vocale, verticale, care au îndrăznit să ia atitudine foarte fermă în ceea ce a însemnat susținerea Ucrainei participă acum la discuțiile care determină viitorul Europei, discuții care probabil vor avea în vedere poziționarea Europei pe ceea ce va rezulta din negocierile pentru pace și pe acele garanții de securitate despre care se vorbește pe agenda politică, legat de cum va evolua conflictul din Ucraina.
Practic, România culege astăzi roadele unei politici externe de tăcută aliniere. Faptul că România nu a strălucit în niciun fel, deși, strategic, are una dintre pozițiile-cheie în acest conflict, face ca, la momentul de față, să nu contăm. Zece ani de mandat Iohannis, ale cărui obiective au fost oricare altele decât poziționarea României în vreun fel pe politica externă. Știm foarte bine că el a călătorit, în principal, dar nu în Europa și nu pentru a construi poziționarea României.
Este posibil să avem un Consiliu European făcut mai devreme decât cel planificat, un consiliu de urgență. Evident că acolo România va fi parte la masa discuțiilor. E greu de spus dacă se va ajunge astăzi la o decizie la Paris, pentru că noi, continentul european, trăim astăzi sfârșitul inocenței. O pace presupune prezența de trupe în Ucraina, care să asigure acele garanții de securitate pentru Ucraina.
Or SUA au spus foarte clar că ele nu vor contribui cu trupe. Și atunci, discuția evidentă care probabil va fi pusă pe masă și la Paris va fi în ce măsură statele europene sunt dispuse să contribuie cu forțe de menținere a păcii într-un eventual acord general privind încetarea conflictului din Ucraina. Or lucrurile sunt foarte complicate. Un consiliu formal va fi convocat în măsura în care se va contura o decizie.
Practic, toate plenarele de la Strasbourg au pe ordinea de zi subiectul relațiilor cu SUA, al poziționării față de Ucraina, iar majoritatea democratică pro-europeană parlamentară transmite o poziție foarte susținută Comisiei pentru a investi și a fi foarte fermă în ceea ce înseamnă politica de securitate și apărare, ceea ce înseamnă susținerea Ucrainei, pentru că Europa nu are alternativă."
Stabilitatea de după Al Doilea Război Mondial ia sfârșit
Dan Barna, membru în Comisia de Afaceri Externe: „Istoria are acest prost obicei de a se repeta, este o criză, fără îndoială. Stabilitatea de după Al Doilea Război Mondial, prin declarațiile Americii, tocmai ia sfârșit și ne confruntăm din nou cu această Rusie expansionistă, cum a fost în ultimii 200-300 de ani constant și cu o Europă care are alternativa să se dea bătută sau să înțeleagă că acel sprijin garantat american nu mai este garantat.
Și Europa trebuie să-și asume această poziție de contrapondere a lumii democratice, pentru că modelul de democrație pe care l-am admirat atât de mult în SUA vedem că nu mai este disponibil. Vedem un Elon Musk care dă afară procurorii, care scoate din istituții toți acei responsabili care anchetau firme, adică vedem ceea ce numeam în Europa corupție sistemică. Vedem cum asta se naște în SUA prin niște miliardari care pur și simplu au ajuns la butoane.
Președintele Trump se răzbună cumva pe șefa Comisiei pentru relația bună pe care a avut-o cu președintele Biden. Vedem că președintele Macron și-a asumat acest rol. Summitul de azi se întâmplă la Paris. În momentul de față, este vocea cea mai experimentată și cea mai credibilă pentru aceaată poziție."
Reuniunea are loc în condițiile în care Europa este exclusă de la masa negocierilor pentru pace în Ucraina inițiate de Donald Trump. La discuții este așteptat și premierul britanic Keir Starmer. Premierul britanic a spus că este un moment unic într-o generație. El a promis că Londra face eforturi pentru a se asigura că SUA și Europa rămân unite, în fața inamicului extern.