Pe 30 iulie, au început discuțiile pentru ca Ucraina și Republica Moldova să adere la NATO. Procesul este unul de durată și este considerat imposibil atât timp cât Rusia continuă să ocupe cele patru regiuni din Ucraina.
Cu toate acestea, ucrainenii ar putea să adere la NATO chiar și în aceste condiții. O spune președintele Cehiei, Petr Pavel, care dă exemplul Germaniei. Nemții au aderat în 1955, în condiții similare, când Uniunea Sovietică a ocupat o parte din teritoriu, până în 1990.
Cum ar putea Ucraina să adere la NATO, deși are teritorii sub ocupația rusă
"Nu cred că redobândirea deplină a controlului asupra întregului teritoriu este o condiție necesară (n.r.: pentru aderarea la NATO). Dacă există o demarcație, chiar și a unei granițe administrative, putem accepta această graniță administrativă ca fiind una temporară și putem accepta Ucraina în NATO pe teritoriul pe care îl va controla în acel moment.
Prin urmare, cred că există o soluție, atât tehnică, cât și juridică, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO fără a trage NATO într-un conflict cu Federația Rusă", a spus Petr Pavel, citat de publicația Kyiv Independent.
El susține că ar urma o negociere între Ucraina și Rusia "în următorii ani", în ceea ce privește războiul, iar în acel moment, este posibil ca Rusia să continuie să ocupe teritorii ucrainene.
Petr Pavel a mai spus, în luna martie, că rușii "nu au dreptul" să impună condițiile de pace. Dar chiar dacă vor avea loc negocieri între Ucraina și Rusia, Petr Pavel crede că războiul va fi încheiat, cel mai probabil, fie printr-o victorie clară a uneia dintre părți, fie prin epuizarea ambelor părți.
Ucraina și Moldova, invitate să adere la NATO și UE
Ucraina și Moldova au fost invitate să adere atât la NATO, cât și la UE. Pe 7 iunie 2024, Comisia Europeană a decis că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile prealabile pentru aderare. Dar Ucraina nu a primit încă o decizie definitivă în ceea ce privește aderarea, dar la summitul NATO de la Washington, din iulie 2024, a fost adoptat Pactul pentru Ucraina, semnat de 32 de state membre.
În cadrul acelui act, a fost confirmat "angajamentul ireversibil" al NATO în ceea ce privește aderarea Ucrainei. Chiar și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa va deveni membră NATO doar după ce se va încheia războiul.
După adoptarea acelui Pact, urmează o perioadă numită "screening", în care va fi analizată legislația din Ucraina, iar această etapă durează între unul și doi ani, în mod normal, cu posibilitatea ca timpul să fie scurtat. Abia apoi urmează deschiderea oficială a negocierilor. Dar e puțin probabil ca aceste negocieri să înceapă mai devreme de finalul acestui an.
Printre cerințele venite de la Bruxelles se numără combaterea corupției și rezolvarea problemei cu oligarhii.
În iunie 2022, la câteva luni după ce rușii au declanșat invazia, UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată, ca gest simbolic.