Președintele bulgar Rumen Radev a catalogat drept cinic refuzul unor parteneri din Uniunea Europeană de a primi țara sa în spațiul Schengen. De asemenea, ministrul bulgar de Interne a respins acuzațiile lansate de Austria și Olanda care susțin că Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a ține sub control valul de migranţi ilegali, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
„În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism'', a scris preşedintele Rumen Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter.
Reacția președintelui bulgar vine în contextul în care Guvernul Țărilor de Jos a decis vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. De altfel, premierul olandez Mark Rutte a motivat hotărârea prin faptul că „există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume.
La rândul său, cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat sâmbătă că Austria „nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria”, fiind de acord doar cu aderarea Croaţiei.
Șeful Guvernului de la Viena declarase că cei mai mulți dintre cei aproape 75.000 de migranţi ilegali care au intrat în 2022 în Austria, fără a fi înregistrați anterior într-un stat membru UE, au trecut prin Bulgaria sau România, ţări aflate la frontiera externă a UE, notează sursa citată.
Ministru bulgar: „În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează”
De asemenea, ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev, a respins acuzațiile potrivit cărora măsurile de supraveghere a granițelor Bulgariei ar fi insuficiente.
„Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut'', a precizat ministrul bulgar într-un comunicat.
''În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează'', a adăugat el.
Oficialul bulgar a amintit că recent trei polițiști bulgari au fost uciși într-un incident la frontiera turcă.
„Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu'', a avertizat ministrul bulgar de Interne, conform sursei citate.
Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croaţiei şi României ca noi membre ale spaţiului Schengen, dar decizia necesită acordul unanim al ţărilor membre, care sunt aşteptate să se pronunţe la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.