„Guvernul anunță, foarte fericit, că AFIP va înceta să existe de astăzi”. Așa și-a început discursul Manuel Adorni, purtător de cuvânt al președinției Argentinei. Iar Guvernul a confirmat că Agenția Fiscală a Argentine (AFIP) va fi dizolvată.
Anunțul a fost făcut după ce noul președinte al țării, extremistul Javier Milei, a spus de mai multe ori că intenția sa este de a putea concedia „un număr mare de angajați care nu își justifică posturile”.
Președintele Argentinei, Javier Milei, spune că a desființat Fiscul
Tot în acel comunicat, Guvernul anunță că peste 3.000 de angajați ai AFIP își vor pierde locurile de muncă, adică 34% din cifra totală. Ei fuseseră angajați între 2019 și 2023, adică în timpul guvernului președintelui de stânga Alberto Fernandez. Actualul Guvern de la Buenos Aires a precizat că ei fuseseră angajați prin anumite „nereguli”.
Dintre cei disponibilizați, 45% vor viza „agenți cu rang superior”. În comunicat se arată că vor fi eliminate excepțiile prin care persoanele cu funcții de conducere din Fisc pot să-și acorde salarii uriașe și că noile salarii ale lor vor fi plafonate la nivelul unui salariu de ministru.
„Ceea ce aparține fiecărui argentinian este al lor și a nimănui altcuiva. Niciunui birocrat al statului nu ar trebui să îi fie delegată putere să îi spună unui argentinian ce să facă cu proprietatea sa”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al președinției Argentinei, citat de Batimes.
Însă Fiscul va fi înlocuit cu o nouă organizație, numită Agencia de Recaudación y Control Aduanero (ARCA). Aceasta va păstra prerogativele, dar evident, va avea mai puțini angajați și va funcționa „mai simplu, mai eficient, mai puțin costisitor și cu mai puțină structură birocratică”, după cum a anunțat cabinetul prezidențial al lui Javier Milei.
În acest mod, Argentina va face o economie de 6,4 miliarde de pesos anual, adică aproximativ 320,5 milioane de dolari, după cum spune Guvernul.
Deja au fost anunțate greve, iar oamenii au ieșit din nou în străzi. Sindicaliștii au spus și ei că vor organiza proteste.
„Ne vom mobiliza și vom lua mai multe măsuri de îndată ce cunoaștem detaliile. Cel mai îngrijorător este că 3.100 de colegi vor rămâne fără locuri de muncă”, a declarat liderul sindical Pablo Flores, citat de publicația La Nacion.
De altfel, din noiembrie 2023, când a devenit președinte al Argentinei, Javier Milei a anunțat fel de fel de măsuri prin care să facă economie la bugetul țării. El a făcut anunul de „tăiere a cheltuielilor inutile”, în timp ce avea o drujbă în mână.
Toate măsurile implementate au dus la prăbușirea producției industriale în primul trimestru al lui 2024 și creșteera sărăciei.