Vizită importantă pentru decizia de aderare a României la Schengen. Premierul Olandei, Mark Ruttte, vine în această săptămână în țara noastră pentru a inspecta trupele olandeze staționate la baza militară de la Cincu. Potrivit unor surse politice, el ar urma să semneze și o serie de contracte. Vizita vine în contextul în care Olanda a fost unul dintre statele care s-a opus ani de zile aderării României la Schengen.
Subiectul intrării României în spațiul Schengen a fost repus pe tapet recent de liderii europeni. Olanda și Finlanda s-au opus aderării, chiar și parțiale, în 2011 pe movitv că România este incapabilă să asigure protecția eficientă a granițelor comunitare și să combată corupția.
Anul acesta, un semnal important că au crescut șansele României să intre în Schengen a venit în luna august de la cancelarul Germaniei, Olaf Scholtz.
„Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a deveni membri plini ai Schengen. Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europnee și trebuuie să o protejăm și să o dezvoltăm”, a declarat cancelarul Germaniei.
„Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”, a precizat Klaus Iohannis.
Ministrul de interne, Lucian Bode, susține că România a fost pregătită să adere la Schengen încă din 2011.
„România nu mai poate spune multe lucruri, altele decât cele pe care le spune de 11 ani, din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor tehnice de aderare la Spațiul Schengen”, a declarat Lucian Bode.
Pentru cetățenii români, cea mai importantă facilitate în urma aderării la Spațilul Schengen este eliminarea controalelor la frontiere.