Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit despre avantajele și responsabilitățile României dacă va fi accede în spațiul Schengen. În direct la Euronews România, diplomatul a explicat că persoanele condamnate definitiv vor putea fi repatriate mai ușor datorită cooperării autorităților din statele membre ale spațiului comunitar de liberă circulaţie.
Invitat în studioul Euronews România, Cristian Diaconescu a afirmat că decizia de accedere la acordul Schengen presupune două domenii de evaluare ”unul tehnic, în general, îndeplinit de reprezentanții Comisiei Europene și unul politic în responsabilitatea suverană a fiecărui stat membru din acordul Schengen”.
Cristian Diaconescu, despre intrarea României în Schengen. „Ne revine o responsabilitate extrem de serioasă, discutând despre ceea ce se înseamnă frontiera estică a UE și NATO”
„Din punct de vedere tehnic, în urmă cu opt sau nouă ani a existat oi evaluarea făcută foarte amănunțit în grupurile Cheval ale CE. (...) De atunci se constata că autoritățile române aveau posibilitatea să implementeze acest acquis Schengen, un anume set de norme tehnice în ceea ce privește libera circulație, această autorizație privind înlăturarea controalelor de frontieră în ceea ce privește cetățenii statelor membre Schengen și transportul de marfă, capital sau servicii.
De atunci și până acum problema și dezbaterea s-a circumstanțiat strict în domeniul politic că anumite state, nu întotdeauna aceleași, au ridicat o serie de excepții, considerând că România și Bulgaria sunt vulnerabile mai ales din perspectiva funcționării statului de drept și a justiției.
În acest moment, din cauza crizei din Ucraina, responsabilitatea României ar fi ca în numele statelor membre Schengen să asigure funcționarea, inclusiv securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.
Pentru cei care își imaginează că este un fel de cadou ce ar trebui acordat României, aș putea spune că din punct de vedere al implementării tehnice a acordului Schengen ne revine o responsabilitate extrem de serioasă, discutând despre ceea ce se înseamnă frontiera estică a UE și NATO.
Este în mod evident un interes suplimentar pentru că acordul Schengen gestionează prin implicarea statelor membre frontiera terestră, aeriană și maritimă a spațiului european”, a declarat Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu spune cum își va putea România să-și aducă mai ușor condamnații
„Schengen înseamnă cooperarea în domeniul securității, cooperare polițienească. Dacă discutăm de cooperare polițienească, implicit și aplicarea hotărârilor judecătorești și recunoașterea lor ar fi un semnal cât se poate de natural.
Altfel, această libertate, pentru că suntem împreună convinși că numai prin cooperare putem asigura securitatea spațiului Schengen, după părerea mea, ar implica evident și un sprijin mult mai substanțial în ceea ce privește returnarea celor care trebuie să execute pedepse definitive, stabilite prin hotărâri definitive în România”, a mai afirmat fostul ministru de Externe.
Motivul pentru care experții fac verificări în România privind Schengen
De asemenea, Cristian Diaconescu a afirmat că specialiștii vor efectua o vizită în România „pentru a vedea dacă funcționează sistemul informatic de conectare la baza de date a statelor membre la acordul Schengen”.
„În felul acesta se schimbă informațiile privind tranzitul. Odată ce se liberalizează circulația inclusiv cuprinzând România, Bulgaria și aproape sigur Croația, pot să vă spun, există în egală măsură și capacitatea acestor state, mai ales fiind de frontieră în a contracara orice fel de infracțiuni transfrontaliere.
La traficul de ființe umane, aici nu stăm foarte bine dacă ar fi să discutăm subiecte cât se poate de concrete.
Cum s-a întâmplat în ultimii ani, determinantă va fi componenta politică. În acest moment, din ce știu eu, și Olanda se alătură statelor membre Schengen în a sprijini la nivel guvernamental România. Semnalul l-a dat cancelarul german Scholz în august, când a spus foarte clar că până la sfârșitul acestui an această problemă trebuie rezolvată. Este nefirească excluderea României și Bulgariei din acest proiect”, a concluzionat fostul ministru de Externe.