Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea ostașului necunoscut. 100 de ani de când monumentul a fost ridicat în Capitală

S-au împlinit 100 de ani de când România a ridicat, în Capitală, Mormântul Ostașului Necunoscut. Acum un secol, un copil rămas orfan din cauza războiului alegea sicriul unui luptător anonim care avea să devină simbolul sacrificiului suprem pentru țară. 14 milioane de militari și civili au murit în Primul Război Mondial, dintre care peste 300.000 de mii au fost români. Pierderile umane uriașe au determinat mai multe țări europene și nu numai să ridice monumente pentru cinstirea eroilor. România a urmat modelul Franței. 

14 mai 1923. Elevul Amilcar Săndulescu, pe care războiul l-a lăsat fără tată, pășea cu emoții în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Mărășești. Adolescentul în vârstă de 12 ani fusese desemnat de Ministerul de Război să aleagă sicriul ostașului necunoscut pentru ridicarea monumentului.  

Alexandru Dobrică, istoric: ”În fața a 10 sicrie de stejar care conțineau rămășițele pământești ale unor ostași anonimi, acesta a îngenuncheat în fața celui de-al 4-lea sicriu și a rostit cuvinte care aveau sa intre-n legendă: „acesta este tatăl meu”. Urma cursurile liceului militar Dimitrie Sturdza din Craiova, era premiant în clasa I. Și-a pierdut viața în același an, într-un accident stupid.” 

 A doua zi, sicriul cu osemintele ostașului necunoscut a plecat spre Capitală cu un tren special. În data de 17 mai 1923, rămășițele erau înhumate pe Dealul Filaretului din Parcul Carol, în cadrul unei ceremonii impresionante. După slujba religioasă, au urmat discursurile oficialilor, tonul fiind dat de Regele Ferdinand I. Când a fost coborât în mormânt sicriul, au fost trase 101 salve de tun și au răsunat clopotele tuturor bisericilor bucureștene. Timp de două minute orice activitate publică a fost întreruptă în toată țara în semn de omagiu.

Alexandru Dobrică, istoric: ”În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958, osemintele ostașului necunoscut au fost transferate de la București la Mărășești și au fost înhumate în fața mausoleului din această localitate. A fost decizia autorităților comuniste din acea perioadă pentru a face loc edificiului care se înalță în spatele nostru, așa numitul mausoleu al eroilor luptei pentru libertatea poporului pentru socialism. A fost inaugurat la 30 dec 1963.”

În fapt, mausoleul era o construcție funerară care avea rolul de a adăposti rămășițele înalților demnitari comuniști. După anul 1990, sicriele acestora au fost transferate în diferite cimitire din țară, iar edificiul a fost păstrat ca monument dedicat eroilor români. 

Osemintele ostașului necunoscut îngropapte pe magrinea lacului Carol

În 1991, osemintele ostașului necunoscut au fost readuse de la Mărășești în Capitală și au fost îngropate chiar pe marginea lacului din parcul Carol. Abia 15 ani mai târziu, în 2006, rămășițele au fost îngropate în fața mausoleului din parc, acolo unde, de altfel, fuseseră înhumate inițial, în 1923. 

Col. Petruț-Dănuț Sârghe-Ciobanu, director ONCE: ”30 începând cu anul 1991, după Revoluția din 1989, monumentul a fost trecut în paza MApN, asigurând o gardă permanentă a Mormântului Ostașului Necunoscut. Cred că e nevoie de cinstirea tuturor eroilor neamului.”

Nicolae Ciuca, premierul României: ”Recunoștința întregii țări este adusă aici celor care, ca urmare a vicisitudinilor războiului, nu au mai putut fi recunoscuți, înhumați creștinește și pomeniți de către familiile lor și de către cei apropiați.” 

Acum mormântul este în grija Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, la fel ca toate monumentele din țară și din străinătate dedicate luptătorilor români. În Parcul Carol, au loc toate ceremoniile importante de omagiere a eroilor și nu numai. La împlinirea celor 100 de ani de când a fost ridicat Mormântul Ostașului Necunoscut au fost aprinse 100 de candele, iar militarii Brigăzii 30 Gardă s-au retras cu torțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE