Update: Drona marină, descoperită în urmă cu doar câteva zile în timp ce plutea în derivă, ar fi avut la bord aproape o jumătate de tonă de explozibil. Informația a fost publicată de TVR Info, care citează un site de specialitate din Franța.
Autoritățile de la noi nu au făcut public niciun fel de detaliu privind încărcatura vasului controlat de la distanță. După ce a fost descoperită, drona a fost transportată inițial în Portul Constanța, acolo unde a fost ținută ore în șir, înainte să fie dusă în poligonul Capu Midia și detonată.
Explozia a fost atât de mare încât mai multe persoane, speriate de sunetul puternic, au pus mâna pe telefon și au sunat la 112. Până în acest moment, autoritățile nu au transmis dacă au reușit sau nu să identifice țara de origine a ambarcațiunii fără pilot.
UPDATE. După detonarea dronei marine, mai multe întrebari au rămas fără raspuns. Bubuitura s-a auzit până la 40 kilometri distanță de poligonul de trageri antiaeriene de la Capu Midia și detonarea s-a resimțit ca un mic cutemur.
Potrivit unor surse, în poligonul aerian de la Capu Midia a avut loc o detonare, abia la trei ore distanță de la acest incident MApN a trimis un comunicat de presă prin care a anunțat că în poligonulul aerian de la Capu Midia a avut loc o detonare controlată.
Se conturează informațiile pe care le-am avut pe tot parcursul zilei acelea ca drona marina, aceasta ambarcatiune avea la bord și echipament explozibil care este detonat la capu midia și care a provocat aceasta bubuitura puternica in orasul constanta
Bubuitura puternică s-a auzit în jurul orei 18 și 30 de minute în Constanța, dar și la Mamaia Nord în zona Vadu. Speriați, oamenii au sunat la 112. Iar cei de la Dispeceratul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea au luat, imediat, legătura cu autoritățile.
Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: ”Au aflat faptul că este vorba despre o detonare controlată care a avut loc în Poligonul Midia. Întrucât a fost vorba despre un eveniment controlat într-un mediu controlat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța nu a fost nevoit să deplaseze forțe și mijloace în teren.”
Mina detonată în apropiere de Constanța
Posibila dronă marină descoperită lângă Tuzla a fost detonată în Capu Midia, la aproximativ 14 kilometri de Constanța.
Drona marină descoperită lângă Tuzla ar fi un prototip ucrainean. Indiciile, analizate de experți
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că ambarcațiunea găsită în derivă în apropiere de Tuzla ar fi o dronă marină, iar investigațiile continuă în acest sens. Chiar dacă ea se afla departe de țărm, reprezenta totuși un pericol, după cum spun experții, mai ales dacă era lovită de o ambarcațiune.
În direct la Euronews România, comandorul în rezervă Sandu Valentin Matei a analizat toate indiciile acelei posibile drone, care pare să fie de proveniență ucraineană, însă nu este exclus să aparțină și Rusiei, cu toate că șansele sunt mici.
Drona marină de la Tuzla, analizată de experți
Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă: "Cel mai probabil, este o dronă marină ucraineană, deși nu este exclus să fie și una rusească. Cred că autoritățile au descoperit un element la bordul acestei ambarcațiuni, care indică destul de clar faptul că este o dronă marină. La ce mă refer? Nu orice ambarcațiune fără echipaj, pierdută pe mare, este o dronă marină.
Foarte probabil, autoritățile au descoperit încărcătură de luptă, deși ar fi puțin probabil - am văzut că acea navă răsturnată încă avea flotabilitate pozitivă - dar cred că au descoperit la bord sistemul de comunicare prin satelit, duplex.
Ceea ce transformă o ambarcațiune într-o dronă navală, într-o armă, în primul rând, este acest sistem de comunicare prin satelit, în bandă largă, care permite comunicarea duplex, în ambele sensuri, între ambarcațiune și cel care o coordonează de la o stație de pe uscat. Adică Star Link sau Kineta. Ucrainenii se pare că dublează Star Linkul, după ce se pare că Musk a tăiat, la un moment dat, acest tip de comunicare pentru ucraineni. Cred că acesta este elementul care a permis autorităților să transmită că este posibil să fie o dronă marină."
Atacurile cu drone ar putea continua în apropierea României, însă cele aeriene, nu cele marine
Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă: "Important este că s-a acționat conform procedurii, că nu există niciun fel de pericol și trebuie să așteptăm, pentru că probabil drona respectivă era în teste și a fost scăpată de sub control.
Probabil că va trezi o reacție diplomatică, una mai puțin vizibilă dacă drona e ucraineană, sau una mai vizibilă în cazul în care ar fi legată de Rusia. Cred că mai degrabă este una ucraineană, cel puțin din imaginile pe care le-am văzut eu. Am văzut acele două derivoare care pot fi legate de propulsia cu jet, iar cele mai multe platforme ucrainene au propulsie cu jet. În fond, este o platformă navală obișnuită, care a fost înzestrată cu așa ceva. Sea Baby sau Marichka 2 seamănă cel mai bine cu ambarcațiunea răsturnată de la Tuzla.
Da, orice ambarcațiune care nu este controlată reprezintă un pericol, dar în condițiile în care vedem că suntem statul cel mai apropiat de acest conflict, asemenea incidente, de la cele voite, de război hibrid, prezența unei mine, la accidente, cum cred că este situația acum, cu o navă aflată în stare de experimentare scăpată de sub control.
Este posibil (n.r.: ca această dronă să fi stat mult timp în mare). Ucrainenii au pierdut-o, dar putea să fie și o platformă veche care se experimentează. Dar este cunoscut faptul că ucrainenii au pierdut drone marine încă înainte de succesul pe care l-au avut împotriva navelor rusești, când o asemenea dronă a eșuat pe plajele Crimeei. Mă refer la Mikola, una dintre primele drone marine ucrainene. Cele două derivoare mă duc cu gândul la propulsia cu jet, mai mult nu putem specula.
Cred că vom avea o frecvență mai redusă la dronele marine. În situația de față, rușii și-au retras flota spre est și de aceea nu vom mai avea acțiuni de luptă în această parte a Mării Negre. Ucrainenii au reușit să conteste supremația navală rusă. Dar s-ar putea să avem în continuare incidente cu dronele aeriene, pentru că Rusia nu se va opri din bombardarea infrastructurii portuare ucrainene, ma refer la porturile Reni, Ismail, Chilia."
- De la începutul războiului, au fost descoperite 98 de mine marine. Dinte ele, cinci au fost găsite în zona de care răspund Forțele Navale Române.