Remaniere la vârf în Armata Rusiei. Comandantul flotei de la Marea Neagră a fost înlocuit, așa cum a anunțat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care a semnat un decret cu mai multe remanieri. Decizia vine după ce, în ultima vreme, ucrainenii au reușit lovituri din ce în ce mai eficiente asupra flotei din peninsula Crimeea (anexată de ruși din 2014), ceea ce a provocat tulburări importante la nivel înalt.
Noul comandant al flotei ruse la Marea Neagră este vice-amiralul Serghei Pinchuk, care l-a înlocuit pe Viktor Sokolov. Pinchuk va avea misiunea de a preveni aceste atacuri ale Ucrainei și de a supraveghea operațiile militare navale în regiune, conform publicației The Insider.
Comandantul flotei ruse la Marea Neagră, Viktor Sokolov, a fost înlocuit cu Serghei Pinchuk
Pinchuk (52 de ani) este un ofițer de carieră al marinei, care a fost adjunctul lui Viktor Sokolov. Vestea că Sokolov va fi remaniat a fost dată de bloggerii ruși de război încă de la jumătatea lunii februarie. Iar cu două zile înainte de anunțul oficial, Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat înlocuirea lui Sokolov, "ca urmare a succeselor ucrainene în utilizarea vehiculelor de suprafață fără pilot, sau a USV-urilor, pentru a deteriora și distruge navele de război rusești atât în port, cât și pe mare."
Ucraina nu dispune de o flotă proprie la Marea Neagră, dar s-a bazat pe altfel de atacuri pentru a echilibra balanța din război, în această zonă dominată de Flota Rusiei la Marea Neagră. Iar pierderile au fost inimaginabile pentru ruși. Astfel, Kremlinul a luat unele măsuri defensive pentru a-și proteja navele de război, dar marina sa nu a reușit să se apere în mod constant și corespunzător împotriva amenințării ucrainene.
Astfel, ministrul Serghei Șoigu și-a arătat îngrijorarea cu privire la această amenințare gravă, iar Pinchuk "probabil că a căutat să îmbunătățească șansele de supraviețuire ale navelor rusești, prin adoptarea de măsuri preventive și defensive suplimentare, inclusiv reducerea decalajului de intrare în instalațiile portuare", potrivit Ministerului britanic al Apărării.
După cum arată imaginile din satelit, printre măsurile recente luate de ruși a fost și mutarea unei părți din flota de la Marea Neagră, din Sevastopol, tocmai în portul Novorossiysk, pe coasta de vest a Rusiei. Imaginile arată că Rusia a plasat un fel de barje la intrarea în portul Novorossiysk, în încercarea de a se apăra împotriva atacurilor. Specialiștii spun că aceasta ar fi prima măsură luată de noul comandant, Serghei Pinchuk, care este născut chiar în Sevastopol. El a condus flota din Novorossiysk și pe cea din Marea Caspică.
Ucrainenii au reușit chiar să lovească sediul flotei ruse din Sevastopol
Atacurile cu drone și cu rachete au făcut ravagii în Crimea și au scufundat mai multe nave de război rusești. Iar ucrainenii spun că rușii au pierdut o treime din flota pe care o aveau la începutul războiului. Ba mai mult, în septembrie 2023, Ucraina a reușit să atace chiar sediul flotei ruse, care se află în Sevastopol, atac în urma căruia a ucis mai mulți oficiali de rang înalt.
În același decret elaborat e ministrul Serghei Șoigu, amiralul Aleksandr Moiseyev - care a fost, la un moment dat, comandantul flotei ruse la Marea Neagră - a fost promovat să supravegheze întreaga marină rusă. Aleksandr Moiseyev (62 de ani) l-a înlocuit pe Nikolai Evmenov, aflat în funcţie din mai 2019.
Viceamiralul Konstantin Kabantsov a fost însărcinat să comande flota de nord. El a fost șef de stat major și prim-locțiitor al comandantului flotei de nord.
"Dragi colegi, felicitări! Realizați responsabilitatea enormă care vă revine. Sper că veți face față sarcinilor stabilite de Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Ministerul Apărării al Federației Ruse și, bineînțeles, de țară", a spus Șoigu.
Una dintre cele mai mari pierderi ale rușilor a fost și o cunoscută navă-amiral a flotei, crucișătorul Moskva, dar și mai multe ambarcațiuni de desant și o serie de nave purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.
Conform specialiștilor militari, după mai bine de doi ani de război, forțele navale ale Rusiei au amânat de mai multe ori desfășurarea unei operații pentru a lua Odesa, de teama pierderii și mai multor nave de luptă. Și, pe lângă faptul că nu s-au apropiat de Odesa, și-au și mutat în Novorossiysk forțele rămase în Sevastopol.