Capitala Indiei, orașul New Delhi, se confrută cu o poluare "severă" a aerului. Autoritățile au decis închiderea întreprinderilor industriale și șantierelor de construcții. De asemenea, a fost restricționată circulația vehiculelor cu motorină.
Pentru dispersarea smogului, pe mai multe străzi ale orașului cu o populație de peste 30 de milioane de locuitori au fost instalate aspersoare de apă și pistoale anti-smog. Au fost închise școlile primare, iar activitățile în aer liber ale elevilor din clasele mai mari au fost restricționate. Potrivit autorităților indiene, nivelul de poluare a depășit de 10 ori pragul global de siguranță privind calitatea aerului.
“Vom lua toate măsurile necesare pentru a controla situația (privind poluarea) în zilele următoare. În Delhi, închidem școlile primare de mâine, închidem clasele primare până în momentul în care situația se îmbunătățește”, a spus ministrul-șef din Delhi, Arvind Kejriwal.
Din cauza poluării excesive, populația acuză dureri ale ochilor și probleme de respirație. În aceste condiții, autoritățile recomandă ca persoanele în vârstă, cele cu probleme respiratorii sau cardiovasculare, dar și copiii să evite plimbările și alte activități în aer liber.
“Din cauza poluării mă dor ochii, mă confrunt cu dificultăți de respirație. Există multe probleme, mai ales dimineața. Este dificil să-mi conduc vehiculul din cauza asta (din cauza poluării). Sper că există unele îmbunătățiri, astfel încât să ne putem simți mai bine. Vehiculul meu este deschis, ne va afecta mai mult decât pe oamenii din mașin”, a spus unul dintre locuitorii din Delhi.
India, care nu are un sistem eficient de control al emisiilor poluante în industrie, dar are un sector energetic bazat în mare pe cărbune, se confruntă cu probleme grave de poluare în special în marile orașe. Cu toate acestea, guvernul și-a stabilit drept obiectiv ca abia după anul 2070 să nu admită creșterea volumului emisiilor de gaze cu efect de seră. Adică cu 20 de ani mai târziu decât SUA și cu 10 ani față de China.