Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat impactul demisiei președintelui Klaus Iohannis și implicațiile acesteia asupra stabilității României.
Acesta explică faptul că, potrivit Constituției, un președinte își încheie mandatul doar în momentul în care succesorul său depune jurământul, ceea ce ar putea justifica o prelungire a interimatului.
„Ar putea să se prelungească mandatul (n.r Ilie Bolojan), sau să se interpreteze cele trei luni într-o manieră mai largă, pentru că avem evident al doilea tur care se va ține sigur, deoarece e greu de crezut că un candidat va obține 50%+1 din numărul total al alegătorilor din România. Nu CCR i-a prelungit mandatul lui Iohannis, ci Constituția, și acum înțelegem mai bine de ce: ca un președinte să depună mandatul când succesorul său depune jurământul”, a explicat Pîrvulescu.
Pîrvulescu: Demisia lui Iohannis, rezultatul unor presiuni intense exercitate de extrema dreapta
El consideră că demisia lui Klaus Iohannis a fost rezultatul unor presiuni intense exercitate de extrema dreaptă, la care s-au adăugat și presiuni mai discrete venite din partea coaliției de guvernare.
În aceste condiții, președintele interimar Ilie Bolojan nu va avea aceeași legitimitate pe care o oferă votul popular.
„Trecem printr-o criză, este o criză provocată de extremă dreaptă anarhistă care urmărește obiective deloc clare, în orice caz crearea dezordinii pentru a prelua puterea. Noi asistăm acum la o criză de regim, o criză veche, care izbucnește de fiecare dată când apar tensiuni în societate și care acum pune în pericol stabilitatea României.”, a avertizat politologul.
Cristian Pîrvulescu atrage atenția că România se confruntă cu o criză de regim recurentă, care revine de fiecare dată când apar tensiuni sociale majore. Acesta susține că actuala situație pune în pericol stabilitatea țării, iar extremiștii de dreapta, împreună cu USR, pe care îi asociază în mod „ilogic”, testează limitele instituțiilor statului.
„Anarhiștii de extremă dreaptă, cărora li se asociază în mod cu totul și cu totul ilogic USR, vor să pună toate instituțiile la încercare. În ritmul ăsta ne îndreptăm cu pași grăbiți spre declararea României în faliment, pentru că trăim pe datorie”, a concluzionat politologul.