Banca Centrală Europeană a avertizat instituțiile bancare să fie vigilente în privința atacurilor cibernetice din partea Rusiei și a altor state autoritare. Aceeași Bancă Centrală Europeană a angajat-o pe fiica lui Alexandr Stoianoglo, candidatul pro-rus la președinția Republicii Moldova, în echipa responsabilă cu supravegherea bancară, relatează Politico.
Nu există nicio informație potrivit căreia Corina Stoianoglo, fiica cea mică a candidatului anti-UE la președinția Republicii Moldova, a acționat într-un mod necorespunzător în activitatea sa. În plus, legislația muncii din UE interzice discriminarea față de potențialii sau actualii angajați pe baza convingerilor politice.
Cu toate acestea, funcția sa în cadrul Suptech, departamentul de supraveghere al BCE, care se concentrează pe „promovarea unei culturi digitale și furnizarea de noi instrumente și tehnologii de supraveghere”, o plasează, fără îndoială, într-un loc deosebit de sensibil.
Corina Stoianoglo și-a început noul loc de muncă luna trecută, după ce a efectuat, în prealabil, un stagiu de un an la BCE, începând din vara anului 2023. Ea s-a alăturat echipei într-un moment în care, potrivit BCE, „mediul cibernetic a devenit mai ostil decât înainte din cauza actelor agresive ale statelor autoritare sau ale infractorilor cibernetici legați de acestea”.
Corina Stoianoglo a șters fotografia în care apărea alături de Christine Lagarde
Fiica lui Alexandr Stoianoglo nu și-a exprimat în mod explicit convingerile politice antieuropene, însă a susținut campania tatălui său, salutând angajamentul acestuia pentru o educație mai bună într-un videoclip de campanie. De asemenea, ea a acționat ca un canal pentru mesajele de campanie ale tatălui ei, permițându-și să fie etichetată în materialele de campanie postate frecvent de unchiul ei pe Facebook.
Cu toate acestea, ea a șters un mesaj pe care l-a publicat pe rețeaua LinkedIn la începutul acestei luni, care includea o fotografie în care apărea alături de președintele BCE, Christine Lagarde, la un eveniment intern al angajaților. Postarea a declanșat controverse în rândul utilizatorilor LinkedIn și a presei din Republica Moldova. Unii oameni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „potențial risc pentru integritatea și securitatea” BCE.
Corina Stoianoglo poate lucra la BCE deoarece ea, sora și tatăl ei au dublă cetățenie, moldovenească și română. Moldovenii obișnuiți nu au astfel de drepturi deoarece țara lor nu face parte din UE, potrivit G4Media.
Republica Moldova a organizat primul tur al alegerilor prezidențiale la 20 octombrie, precum și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Tabăra proeuropeană a câștigat pe muchie de cuțit, cu toate că susținătorii acesteia au avertizat că a fost o campanie masivă de cumpărare de voturi finanțată de Rusia pentru a submina eforturile de aspirațiile europene ale Republicii Moldova.
Stoianoglo, care a susținut boicotarea referendumului UE organizat de partidele pro-ruse, s-a clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 26,1 % din voturi. El o va înfrunta în turul al doilea pe Maia Sandu, care a câștigat primul tur cu 42%.
Reacția Băncii Centrale Europene în cazul fiicei lui Stoianoglo
Reprezentanții BCE nu văd o problemă în asta.
„Avem deplină încrezători în verificările noastre de securitate privind angajații”, a declarat o purtătoare de cuvânt a BCE, potrivit Politico.
Întrebată dacă Corina a dezvăluit legătura sa cu o persoană expusă politic la momentul interviului său, BCE a declarat că fiica lui Stoianoglo s-a alăturat băncii în 2023, cu un an înainte ca tatăl său să devină candidat la președinție.
Cu toate acestea, la acea dată, tatăl ei fusese deja suspendat din funcția de procuror general pe fondul unor acuzații de abuz în serviciu și corupție. Maia Sandu l-a acuzat că nu a reușit să urmărească penal oligarhii care, în opinia sa, au jefuit țara în timpul mandatului de președinte a lui Igor Dodon. Stoianoglo a susținut că acuzațiile au fost motivate politic.
El a fost demis oficial anul trecut, dar a fost achitat de acuzațiile de corupție la începutul acestui an. Într-un eșec jenant pentru Sandu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că dreptul său la un proces echitabil a fost încălcat.
Corina Stoianoglo nu a răspuns la o cerere de comentarii, arată sursa citată.