Rețeaua de cumpărare a voturilor la alegerile prezidențiale din Republica Moldova își continuă activitatea, chiar dacă poliția de la Chișinău a reținut mai multe persoane și a aplicat amenzi de peste două milioane de lei pentru acțiuni de corupere electorală.
O nouă investigație a jurnaliștilor de la publicația „Ziarul de Gardă” demonstrează că oamenii primesc indicații, în schimbul unor sume de bani, cu cine să voteze în turul doi, programat pentru 3 noiembrie. Între timp, poliția moldoveană a anunțat că persoane plătite de la Moscova au încercat să incendieze clădirea Comisiei Electorale Centrale, cu doar trei zile înainte de al doilea tur de scrutin.
Ilan Șor și campania pro-rusă, o rețea bine organizată
Rețeaua de cumpărare a voturilor este coordonată de la Moscova de către miliardarul cercetat penal Ilan Șor, care promovează o politică antieuropeană și pro-rusă. Este a doua jurnalistă de la Ziarul de Gardă care a reușit să se infiltreze în rețeaua lui Ilan Șor. Aceasta a făcut filmări cu o cameră ascunsă despre modul cum operează cea mai mare rețea de fraudare a alegerilor din istoria Republicii Moldova. Potrivit înregistrărilor făcute de jurnalista Natalia Zaharescu, oamenii primesc instrucțiuni ca să participe la scrutinul din acest weekend și să voteze pentru candidatul partidului socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.
Vladimir: Poziția lui Ilan Șor al nostru nu se schimbă deloc. Oricine, numai nu Sandu. Aceasta este cea mai adecvată poziție. Înțelegeți?
Jurnalist: Asta ce înseamnă?
Vladimir: Asta înseamnă că nu trebuie să boicotăm alegerile, nicidecum. Nu trebuie să stricăm buletinul de vot. Încercați să spuneți asta cui puteți, simpatizanților, prietenilor, amicilor, nu trebuie să boicotăm, dar trebuie să venim pe 3 noiembrie și să votăm împotriva lui Sandu. Pentru oricine este al doilea candidat, dar nu pentru Sandu.
Jurnalist: Dar este doar un singur al doilea candidat, Stoianoglo, da?
Vladimir: Da, da.
ZdG: Asta înseamnă că trebuie să votăm pentru el?
Vladimir: Da, da. Aceasta este cea mai importantă poziție acum. Oricine va fi mai bun acum, în afară de Sandu.
După apariția noii investigații privind cumpărarea voturilor, președintele
Maia Sandu, candidat pentru un nou mandat de șef al statului, s-a adresat în limba rusă contracandidatului ei, Alexandr Stoianoglo. Ea l-a îndemnat pe Stoianoglo să condamne campania de fraudare a alegerilor și să nu admită destabilizarea țării.
Maia Sandu susține că rețeaua de corupere a alegătorilor este coordonată de structuri de securitate din exterior. În ultima perioadă, autoritățile de la Chișinău au acuzat în repetate rânduri Rusia că încearcă să împiedice aderarea țării la Uniunea Europeană, dar și să pună la conducerea statului oameni loiali Moscovei.
Maia Sandu, candidat pentru un nou mandat de președinte: „Atunci când ați mers pe această cale (de a participa în alegeri), probabil nici nu v-ați gândit că (Ilan) Șor și toate schemele lui vor fi puternic legate de numele Dumneavoastră. De asemenea, nu cred că v-ați gândit că de campania Dumneavoastră se vor ocupa serviciile speciale ale altor țări. Că veți fi privită drept o verigă a programului de destabilizare a țării, condusă de peste hotare și care pune în pericol securitatea cetățenilor noștri. Dle Stoianoglo, vorbiți întotdeauna despre respect pentru lege și drepturile cetățenilor, dar jocurile în care v-au atras sunt ilegale și foarte periculoase pentru locuitorii țării noastre.”
Între timp, poliția moldoveană a reținut cinci persoane care ar fi încercat să incendieze clădirea Comisie Electorale Centrale de la Chișinău. Persoanele reținute sunt originare din regiunea separatistă transnistreană și au recunoscut că pentru acțiunile lor urmau să primească 5.000 de euro de la Moscova.
Potrivit poliției, doar în ultimele două luni, de la Moscova au fost realizate transferuri bancare în sumă de aproape 40 milioane de lei pentru coruperea a aproape 140 de mii de alegători. Din rețea ar face parte și persoane angajate în instituțiile de stat ale Republicii Moldova.