Joe Biden și consilierii săi consideră că zilele lui Benjamin Netanyahu ca premier al Israelului sunt numărate, iar șeful statului american i-a transmis și lui Netanyahu acest aspect, într-o conversație recentă, notează publicația Politico. Aceasta precizează că "necrologul politic al premierului a fost scris dinainte". Astfel, oficialii americani evaluează deja chiar potențialii succesori.
Conform sursei citate, doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, au dezvăluit că Biden a mers și mai departe și i-a sugerat lui Netanyahu să se gândească de pe acum la "lecțiile pe care le-ar împărtăși cu eventualul său succesor".
Biden i-a spus lui Netanyahu că zilele sale ca premier ar fi numărate
Informația a fost confirmată apoi de un alt oficial american actual, dar și de un fost oficial. Primul dintre ei susține că "așteptările interne sunt că premierul israelian va mai rezista probabil câteva luni, sau până la încheierea fazei timpurii de luptă a campaniei militare a Israelului în Fâșia Gaza". Asta cu toate că oficialii americani au remarcat caracterul imprevizibil al politicii israeliene, însă "va trebui să existe o socoteală în societatea israeliană cu privire la ceea ce s-a întâmplat".
Vizita lui Biden la Tel Aviv, de luna trecută, a fost una de sprijin, în mare măsură. Acela a fost momentul în care Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să acționeze cu prudență și să aibă grijă să nu extindă războiul. Totodată, președintele SUA l-a sfătuit încă o dată pe Netanyahu să se gândească la "soluția cu două state" și să fie conștient de pașii care vor urma dincolo de acea "decapitare" a Hamas, așa cum a numit-o chiar Netanyahu.
În aceste scenarii, americanii au în vedere că războiul din Israel ar putea fi unul de lungă durată, iar conflictul va fi complicat.
Netanyahu este cel mai longeviv prim-ministru al Israelului și au mai existat momente în care "i s-a scris prematur necrologul politic".
Americanii se gândesc la succesorul lui Netanyahu
În mod oficial, americanii nu au confirmat că ar fi avut loc această discuție cu Netanyahu.
"Accentul nostru este concentrat pe criza imediată", a spus purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson. Cu toate acestea, americanii recunosc că guvernul Netanyahu are o "domnie instabilă".
În spatele acestei viziuni a administrației Biden despre Netanyahu se află convingerea că premierul israelian "a fost slăbit semnificativ de furia israelienilor față de eșecul în sectoarele de securitate și informații ale țării" în a preveni atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de oameni
Opoziția internațională este în creștere față de actuala campanie militară israeliană din Gaza, având în vedere că au fost uciși mii de civili palestinieni, iar asta i-a zdruncinat și mai mult poziția.
În acest context, administrația Biden discută și despre "scenariile ulterioare" pentru Fâșia Gaza, odată ce războiul se va încheia, inclusiv posibilitatea de a trimite "o forță multinațională", nu neapărat una cu trupe americane, pentru a stabiliza teritoriul.
Însă pozițiile din ce în ce mai radicale ale lui Netanyahu, din ultimii ani, îi deranjează pe americani, care susțin în continuare crearea a două state, Palestina și Israel. În plus, nu a fost privită cu ochi buni nici dorința lui Netanyahu de a revizui sistemul judiciar din Israel, o acțiune pe care mulți israelieni o considerau dăunătoare democrației lor.
Benjamin Netanyahu ar urma să mai reziste "câteva luni", cred americanii
Însă cu toate că există divergențe între Netanyahu și Biden, cei doi se cunosc de mulți ani, iar imaginea publică arată că se înțeleg foarte bine. Iar în urma atacurilor Hamas, Biden și-a oferit sprijinul public deplin în spatele lui Netanyahu și Israelului. Cu toate acestea, în culise, Biden crede că Netanyahu are "tendințe nedemocratice", iar asta i-ar fi distras, parțial, atenția de la atacul Hamas.
Administrația Biden se teme că Netanyahu ar putea lega propriul său viitor politic de război și ar putea, la un moment dat, să treacă la escaladarea conflictului.
În ceea ce privește viitorul premier al Israelului, americanii discută despre trei nume: Benny Gantz (membru al actualului guvern), Naftali Bennett (fost prim-ministru) și Yair Lapid (lider al opoziției și fost prim-ministru).
"Chiar și cel mai bun scenariu pentru Israel în acest război nu l-ar menține probabil pe Netanyahu la putere, pentru că imaginea atacului terorist din 7 octombrie va rămâne marcantă și pentru că mulți israelieni pun deja acest aspect, în mod direct, pe lipsa de securitate a politicilor lui Netanyahu. Dimpotrivă, chiar dacă războiul se prelungește sau se deschid fronturi suplimentare, eu încă cred că drumul lui Netanyahu este pe terminate, deoarece israelienii pun deja la îndoială public dacă el este într-adevăr persoana potrivită nu doar pentru a câștiga această bătălie cu Hamas, ci războiul mai larg pentru un Israel pașnic și sigur", a spus Hagar Chemali, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională și al Departamentului de Trezorerie din administrația Obama.