Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Purtător de cuvânt al IDF: Mulți civili din Gaza ar refuza să părăsească zona de conflict pentru a lupta alături de Hamas

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), maiorul Doron Spielman, a făcut, miercuri seara, declarații de presă și a vorbit despre palestinienii care încă sunt în nordul Fâșiei Gaza, dar și despre mașinăria de propagandă & fake-news a grupării Hamas.

Purtătorul de cuvânt al IDF: În nordul Fâșiei Gaza sunt în continuare circa 300.000 de oameni, care nu pot sau nu vor să plece

Maior (R.) Doron Spielman, purtătorul de cuvânt al IDF: „Pe măsură ce securizam frontierele, am avut de-a face cu numeroase infiltrări - la nivelul solului, pe mare - au fost zeci de infiltrări, într-un caz a fost furată o ambulanță și acei oameni au fost arestați. Toate aceste încercări de infiltrare aveau același scop: de a perpreta atrocități ca pe 7 octombrie”.

„Am început cu bombardamentele aeriene, cu apeluri pentru ca palestinienii să părăsească nordul Fâșiei Gaza și să se ducă în sud, erau în jur de un milion de oameni și, probabil, putem estima, cam 800.000 au plecat spre sudul Fâșiei. Prin urmare, circa 300.000 de oameni sunt încă în nord, persoane care nu pot să plece sau aleg să nu plece ori sunt ținuți cu armele să rămână”.

Purtătorul de cuvânt al IDF: Mulți civili din Gaza ar refuza să părăsească zona de conflict pentru a lupta alături de Hamas

Maior (R.) Doron Spielman, purtătorul de cuvânt al IDF: „O altă problemă, care ne va urmări în tot acest război, este aceea când Hamas a raportat că au fost uciși 500 de oameni la spitalul al-Ahli al-Arabi. Subiectul a fost preluat, din nefericire, de presa internațională, noi nu am putut face declarații imediat, pentru că investigam situația, însă la acel moment răul a fost deja făcut de către cei care au preluat povestea și au folosit Hamasul ca sursă credibilă, pentru că nouă ne-a luat cam o zi, două, până când am putut dovedi că nu e adevărat. Știm că așa se poate întâmpla, se întâmplă, noi încercăm să oferim răspunsuri reale, chiar dacă doare, chiar dacă au fost civili uciși de noi, încercăm să luptăm cu mașina de propagandă a grupării Hamas, care oferă informații false”.

„E un război dus în media, un război psihologic, iar Hamas joacă într-un mod foarte inteligent, oferind o împingere emoțională pe care n-am mai văzut-o până acum. Un așa număr de ostatici luați de Hamas și o asemenea cruzime față de ei nu au mai existat până acum”.

Reprezentanții armatei israeliene au mai reamintit faptul că au eliminat, marți, un lider de top al grupării Hamas și alte zeci de teroriști, după ce au bombardat tabăra de refugiați Jabalia. Tot purtătorul de cuvânt al IDF susține că organizația militară a construit sute de kilometri de tuneluri și că mulți civili din Gaza ar refuza să părăsească zona de conflict pentru a lupta alături de Hamas.

Maior (R.) Doron Spielman, purtătorul de cuvânt al IDF: „Problema pe care o vedem acum este populația care nu a plecat de acolo (n.r. nordul Fâșiei Gaza), deși li s-a cerut asta. Mulți sunt fizic capabili să plece, am văzut imagini, însă sunt încă acolo, sunt amestecați cu operativi Hamas, sunt ascunși în școli, universități, unități medicale și nu ies, din cauza acestui sistem foarte important de tuneluri (...). Și, încă o dată, ne luptăm cu știrile, cu media”.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE