Bulgaria va organiza, în aprilie, a cincea rundă de alegeri parlamentare în numai un an și jumătate. Țara este într-o reală criză politică, după o scurtă perioadă de acalmie în timpul guvernului Kiril Petkov. Acum, însă, cu un al doilea parlament consecutiv incapabil să formeze un guvern, populația bulgară pare tot mai puțin motivată să meargă la vot. Între timp, au crescut și suspiciunile cu privire la o posibilă influnță a Rusiei.
Încă din prima zi a războiului din Ucraina, conflictul a provocat controverse politice în parlamentul bulgar.
Kiril Petkov, fost premier al Bulgariei, pe 24.02.2022: „Într-un moment ca acesta este limpede că ori ne asumăm o poziție de lider adevărat, ori suntem lași”.
Kostadin Kostadinov, președintele partidului de extremă dreapta Reviva, pe 24.02.2022: „Vreau ca cineva să vină și să îmi explice ce rost are să impunem sancțiuni de pe urma cărora Bulgaria va avea de pierdut”.
Dispute aprinse în coaliție
Disputele în jurul temei Rusia au fost evidente chiar și în cadrul coaliției condusă de Kiril Petkov. Partidul Socialist Bulgar s-a opus cu fermitate trimiterii de arme către Ucraina.
Kornelia Ninov, lider partid socialist, pe 20.04.2022: „Trimiterea mai multor arme Ucrainei înseamnă continuarea războiului. Noi suntem pentru pace”.
Chiar dacă partidele din Bulgaria susțin că țara nu a exportat niciodată arme către Ucraina, presa din Germania a dezvăluit că, încă din prima zi a războiului, Bulgaria și guvernul Petkov au trimis în secret arme către Ucraina, în ciuda lipsei de consens pe această temă în parlament.
Assen Vassilev fost ministru de finanțe al Bulgariei, pe 18.01.2022: „Bulgaria a exportat arme către mai multe țări. Printre acestea se numără SUA, Marea Britanie, Polonia și România. Ulterior, aceste arme au ajuns în Ucraina”.
Mai târziu, spre sfârșitul anului trecut, parlamentul de la Sofia a decis să permită exporturile de arme direct către Ucraina. De această dată oficial. Chiar de la început a fost clar că războiul dintre Rusia și Ucraina divizează partidele și societatea. De ziua națională a Bulgariei, 3 martie, au fost fluturate steaguri rusești, iar premierul Petkov a fost huiduit. „Oricine vrea să creeze dezbinare astăzi, de ziua națională, înseamnă că nu lucrează pentru interesele Bulgariei”, spunea politicianul aflat în mijlocul mulțimii.
Guvernul de coaliție s-a destrămat în iunie 2022. În ultimele săptămâni ale executivului condus de Kiril Petkov, consiliul de miniștri a decis expulzarea a 70 de diplomați ruși din Bulgaria.
Kiril Petkov, fost premier al Bulgariei, pe 28.06.2022: „Serviciile noastre au informații că unii dintre acești diplomați ar fi lucrat pentru serviciile secrete ale Rusiei”.
Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Federației Ruse în Bulgaria, pe 01.07.2022: „Nu am putut să fac altceva decât să înaintez o propunere conducerii Federației Ruse de a închide cât mai curând posibil Ambasada Rusiei în Bulgaria”.
Creșteri de prețuri și criză economică
Războiul din Ucraina a dus, de asemenea, la creșterea fără precedent a prețurilor pentru gazele naturale, ceea ce a accentuat criza economică și inflația, mai ales după suspendarea livrărilor de către Gazprom.
Boiko Borissov, liderul partidului GERB: „Aproximativ 150 de milioane de euro în fiecare lună au fost furate prin intermediul unor companii ce cumpărau gaz de la Gazprom”.
Un guvern interimar, numit de președintele bular, a preluat ulterior conducerea.
Rosen Hristov, ministrul interimar al energiei, pe 11.08.2022: „Dacă este necesar, suntem pregătiți să reluăm negocierile cu Gazprom”.
Acest anunț a dus la proteste împotriva președintelui.
În acest moment, este de așteptat ca războiul din Ucraina să continue să fie o problemă controversată între actorii politici. În plus, Rusia continuă să fie un motiv de discuție în noua campanie politică, în condițiile în care în luna aprilie a acestui an, Bulgaria va organiza a cincea rundă de alegeri parlamentare în doar optsprezece luni.
De aproape un an, am devenit vecini cu războiul. În Europa mileniului trei, împărțim aproape 650 de kilometri de graniță cu o țară bombardată, o țară cu orașe sub asediu și cu sate distruse, o țară care renaște însă zi de zi din propria cenușă. Ucrainenii se apără din toate puterile și plătesc un preț enorm. Bilanțul e cutremurător: mii de morți și răniți, sute de mii de destine frânte, milioane de femei și copii fugiți din Ucraina și pierderi de miliarde de euro. Iar pentru noi, deveniți peste noapte vecini cu războiul, atacul Rusiei asupra Ucrainei a scos la iveală temeri îngropate adânc, dar și un tsunami de solidaritate și compasiune. Noi, vecinii războiului, am gestionat o parte din efectele lui: refugiați, inflație, scumpiri, sancțiuni, crize politice, probleme în lanțul global de aprovizionare. Și nu în ultimul rând, noi, vecinii războiului, am învățat să apreciem pacea garantată de NATO și prosperitatea adusă de Uniunea Europeană. Euronews România lansează azi campania „Vecini cu războiul” - o campanie despre noi, despre albanezi, despre bulgari, despre georgieni și despre sârbi. O campanie despre lumea în care trăim.