Mălaiul și făina s-au scumpit cu 33% de la un an la altul, arată Institutul Național de Statistică. Plătim cu 46 % mai mult pentru ulei față de anul trecut, în ciuda faptului că România este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană. Chiar în aceste condiții, țara noastră nu are capacitatea de a procesa toată această materie primă, iar scumpirile galopante la ulei vin ca urmare a creșterii prețului îngrășămintelor, carburanților și a curentului electric.
Cel mai mic preţ al unui litru de ulei este în jur de 6 lei
Preţul mediu al uleiului de floarea soarelui a crescut din ianuarie și până acum cu 2 lei și 50 de bani. E vorba de 30% în plus. În medie, un litru de ulei a ajuns să coste 10 lei și 90 de bani, față de 8 lei 40. Am calculat preţul mediu în funcție de datele încărcate de principalii retaileri în platforma Monitorului Prețurilor.
Cel mai mic preţ al unui litru de ulei este în jur de 6 lei, iar cel mai mare depășește acum 17 lei. În ultimele luni, uleiul este în top 3 produse cu cele mai mari creșteri ale prețurilor în cifrele privind inflația.
Alina Crețu, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România: „Trăim un an complicat în agricultură, care este determinat nu doar de secetă, de conflictul acesta, care impactează în mod direct recolta din România și modul în care produsele vor ajunge la consumatorul final, având în vedere că este permis acest tranzit de produse agricole din Ucraina, care are un impact direct asupra fermierilor din România și scumpirea pe lanț a tuturor imputurilor pe care noi le utilizăm în agricultură. Semințe, pesticide, motorină, energie, totul este cu 20-30 la sută mai scump, până la de patru sau cinci ori mai scump. În același timp, fermierii au o mare îngrijorare zilele acestea, pe de-o parte legat de secetă și de modul în care își vor vinde marfa, pe de altă parte legat de aceste scumpiri, care se vor reflecta în toamnă și în modul în care ei vor trebui să-și reînființeze culturile. Gândiți-vă că la toamnă noi trebuie să reînființăm cultura, trebuie să semănăm din nou grâu, iar prețurile de achiziție pentru ceea ce avem noi nevoie în agricultură sunt mult mai scumpe decât erau anul tercut.”
România cultivă o suprafaţă de 1 milion de hectare cu floarea soarelui
Anual, România cultivă o suprafaţă de 1 milion de hectare cu floarea soarelui, iar producţia se ridică la 3 milioane de tone. Capacitatea de procesare este, în schimb, pentru doar un million de tone. La suprafaţa cultivată şi producţie, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, înaintea Franţei. Asta nu se reflectă și în preț.
Valeriu Tabară, fost ministru al Agriculturii: „Noi nu ar trebui să avem probleme cu uleiul de floarea soarelui. Din păcate, se exportă materie primă, datorită prețului de pe piața internațională și atunci sigur rămâne foarte puțin pentru procesare în România. Este nejustificat ce se întâmplă și asta înseamnă un sistem de organizare defectuoasă pe relația producători, procesare și consumator.”
O tonă de semințe de floarea soarelui se vinde cu 500 de dolari
Ministerul Agriculturii nu ne-a oferit un răspuns cu privire la această situație. O tonă de semințe de floarea soarelui se vinde cu 500 de dolari, față de aproximativ 340, cât era în aceeași perioadă a anului trecut.
Toma Dinu, decanul Facultate Management și Dezvoltare Rurală USAMV: „Din perspectiva fermierului, prețurile mai au loc să crească, pentru că fermierul a investit în îngrășaminte scumpă, motorină scumpă, salarii mai mari.”