România mai primește aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Euronews. Ajutorul vine la pachet cu decizia de sistare, cel puțin până pe data de 5 iunie, a importurilor de cereale ucrainene către cinci state, printre care și România.
”Ne bucuram astăzi de cele două regulamente care au apărut la nivelul Comisie Europene. Unul care spune care e suma compensatorie pentru fermierii români și este de 29,73 mil euro. Al doilea regulament care instituie o regulă europeană necesară pentru interzicerea importurilor de cereale. E vorba de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță,” a spus Petrea Daea, ministrul Agriculturii.
Prima tranșă de ajutor pentru România a fost de 10 milioane de euro
Ajutorul pentru România face parte dintr-un nou pachet de sprijin în valoare totală de 100 de milioane euro. Acești bani sunt acordați statelor afectate de importurile de cereale ucrainene.
”Joi va avea loc o reuniune a reprezentanților permanenți ai guvernelor din statele membre și posibil să auzim atunci o confirmare din partea Bruxelles-ului în privința acestei sume de 30 de milioane. Cert este că decizia Comisiei de a opri importurile în cinci țări: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia demonstrează ca la nivelul Comisiei Europene s-a greșit când s-au decis culoarele verzi pentru produsele ucrainene în condiții preferențiale fără taxe și fără controale,” a explicat Carmen Avram, europarlamentar.
Prima tranșă de ajutor primită de România pentru fermierii afectați de importul cerealelor ucrainene a fost de 10 milioane de euro. Această sumă a iscat proteste în rândul fermierilor. Ei au spus că au avut pierderi de sute de milioane de euro.