Peste două milioane de francezi din întreaga țară au ieșit să protesteze față de creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, potrivit sindicatului CGT.
Ministerul de Interne a vorbit despre doar 740.000 de participanţi la proteste în întreaga ţară.
Potrivit relatărilor din media, au existat proteste şi distrugeri de bunuri nu numai la Paris, ci şi în Nantes, Rennes, Lille, Bordeaux, Calais, Dijon, Toulouse, Strasbourg şi Caen. Poliţia a utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în unele locuri, transmite Agerpres.
Potrivit unor cifre preliminare, 201 de persoane au fost arestate, a postat ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin într-un tweet.
Ministrul de interne francez Gérald Darmanin a declarat și că 175 dintre cei 13.000 de ofiţeri de poliţie care au fost desfăşuraţi marţi la protestele din întreaga ţară au fost răniţi, potrivit DPA.
În urmă cu două săptămâni, două moţiuni de cenzură împotriva guvernului au fost respinse, reforma pensiilor fiind astfel aprobată. Textul legii este analizat acum de Consiliul Constituţional. Macron vrea ca reforma să intre în vigoare până la sfârşitul anului.
Discuţii între guvernul francez şi sindicate ar putea avea loc în curând, în contextul în care disputa politică şi demonstraţiile stradale împotriva reformei pensiilor continuă să zguduie ţara, relatează miercuri mai multe media franceze, preluate de DPA.
ȘTIREA INIȚIALĂ (28.03.2023)
O altă grevă generală în Franța, marți, din cauza controversatei legi a reformei pensiilor. Transportul public, universitățile, școlile și toate serviciile publice vor fi din nou perturbate, pe fondul protestelor, la care vor participa peste un milion de francezi.
Greva din Franța afectează transportul
Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru cei care tranzitează sau călătoresc în Franța. Greva generală va provoca perturbări ale circulației feroviare naționale, locale și internaționale.
De asemenea, transportul public urban ar putea fi perturbat ca urmare a grevei șoferilor din acest sector, dar și din cauza modificării traseelor unor linii de transport, pe fondul demonstrațiilor.
Mai mult, sindicatele aeroporturilor din Paris au anunțat că se vor alătura apelului la grevă, ca și controlorii aerieni și personalul Air France. Nu în ultimul rând, sunt așteptate perturbări ale circulației feriboturilor către Regatul Unit și insula Corsica, a anunțat federația CGT.
Macron nu vrea să renunțe
În ciuda nemulțumirilor generalizate, președintele francez a promis că nu va renunța la reforma care ridică vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. Emmanuel Macron a afirmat că aceasta este necesară pentru ca sistemul de pensii să nu intre în colaps.
Guvernul francez a stârnit indignare atunci când a invocat un articol din Constituție, pentru a aproba reforma pensiilor. Invocarea acestui articol a permis executivului să ocolească votul parlamentului, pe care se aștepta să îl piardă. În plus, guvernul a trecut la limită de două moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, după această mișcare puternic contestată.