Mai mult de jumătate dintre centrele pentru vârstnici din Argeș funcționează ca „azile mascate”: 29 dintre cele 56 de cămine de bătrâni au devenit peste noapte, în acte, spații de cazare ca pe AIRBNB. Este tertipul juridic pentru a-i ține departe pe inspectorii sociali, care nu mai pot merge în control odată ce firmele nu mai furnizează servicii sociale.
Un azil din Argeș oferea cazare temporară sau de lungă durată în camere cu unul sau mai multe paturi. La finalul lunii mai, firma care deține proprietatea a anunțat Agenția de Inspecție Socială că nu se mai ocupa de îngrijirea vârstnicilor, pentru că firma și-a schimbat obiectul de activitate.
Cu toate acestea, o echipă Euronews România a surprins o altă realitate în teren. În timp ce se aflau la locația respectivă, au discutat cu două dintre beneficiarele centrului.
Azilul avea licență provizorie dar pentru că nu a putut asigura căi de acces persoanelor cu dizabilități licența i-a fost retrasă. Agenția locală de Inspecție Socială i-a somat pe reprezentanții firmei să reloce beneficiarii centrului și să oprească activitatea. Doar că reprezentanții azilului nu dau semne că s-ar pregăti să oprească activitatea.
Redăm o discuție telefonică între jurnalista Euronews România, Maria Moiș, și un reprezentant al căminului de bătrâni fără licență:
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: ”Am găsit pe Facebook numărul de telefon. Aș vrea să mă interesez de prețurile pe care le aveți, aș vrea să o aducem pe bunica mea.”
Reprezentant al căminului de bătrâni fără licență: ”Pentru astfel de pacienți prețul este de 4.000 de lei pe lună.”
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: ”Procedura pe mai departe?”
Reprezentant al căminului de bătrâni fără licență: ”Trebuie să veniți să stabilim o întâlnire, să formulați o cerere pentru admitere în centru.”
Cei care au deja rude cazate în centrul de bătrâni nu știau că spațiul funcționează ilegal.
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: ”Știți că nu are licență?”
Aparținător: ”Nu știu! Dar eu sunt mulțumită… E ok și curățenie....”
Reprezentanții căminului de vârstnici nu au dat o reacție până în acest moment.
Nici azilul din Albota nu avea autorizație. Aici procurorii au deschis o anchetă după ce un pacient ar fi ajuns prea târziu la spital și a murit. De fapt, chiar înainte cu câteva zile de tragedie, azilul a devenit în acte un spațiu de închiriat.
Alexandru Cosma, proprietarul azilului: ”E o problemă națională nu acum că ni s-a întâmplat noua, se caută soluții să se mute de pe codul caen care au ridicat niște standarde de licențiere pe care nu le poate obține nimeni. Nu e un caz izolat. Nu suntem singurii care căutăm o soluție să îmbinăm cazare cu hrană și îngrijiri medicale.”
Elena Grigorescu-Băcanu, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Argeș: ”Ele nu mai intră în sfera noastră de competență, de control. Inspectorii sociali nu mai pot controla aceste entități care și-au încetat activitatea de a furniza un serviciu social.”
Pașii pentru autorizarea unui cămin de bătrâni
Nu oricine poate îngriji vârstnici. Legea spune că pentru a deschide un azil de bătrâni, o firmă sau un ONG trebuie să obțină întâi o acreditare pentru servicii sociale și apoi licența de funcționare care îi dă dreptul, în final, de a caza și îngriji oameni. Prin licență, inspectorii se asigură că unitățile de cazare pot oferi confortul necesar pentru beneficiari, că aceștia sunt protejați împotriva incendiilor sau că personalul este suficient pentru numărul de persoane cazate și nevoile lor. Doar 10 din cele 56 de azilele pentru bătrâni din Argeș funcționează legal.
Maria Moiș, jurnalistă Euronews: „Ce pot păți ei?”
Elena Grigorescu-Băcanu, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Argeș: ”Cei vechi .... unii au primit majoritatea amenda pt ca faptul ca nu sunt licențiați, și un termen nu foarte scurt de licențiere, dacă nu se licențiază următorul pas este la latitudinea fiecărui inspector .... este la latitudinea lui dacă va iniția sesizare penală”
Mariana Vîrgă, avocata Patronatului Furnizorilor Privați de Servicii Sociale: ”Au început să schimbe codurile CAEN pur și simplu pentru că atunci nu li se mai cere licențiere de la Agențiile Județene și pot pur și simplu să funcționeze doar cu norme de Securitate. Problema este că aceste cămine de bătrâni sunt în niște construcții ce aveau alte destinații, acum după noile norme nu se pot modifica. Dacă casa scării este de 90 de centimetri nu poți demola să faci de 100. adică e imposibil.”
Patronii azilelor spun că licențierea după noile reguli necesită investiții pe care nu și le permit. Unele dintre firmele care ofereau servicii vârstnicilor și-au oprit activitatea în urma noilor modificări legislative.