Mai mult de jumătate din blocurile din Capitală nu au apă caldă (51,7%), din cauza reviziei anuale și a lucrărilor care au început pe conductele magistralei 3 sud. Termenul estimat pentru reluarea furnizării agentului termic este 11 august, însă finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea loc.
Potrivit aplicației Termoalert, cea care actualizează în timp real problemele cu apa caldă din București, în acest moment sunt peste 5.000 de blocuri fără apă caldă, dintr-un total de 9.290. Cele mai multe blocuri sunt în sectoarele 2 și 3, acolo unde CET Sud a intrat în revizia tehnică anuală.
Doar 47% din sistemul de termoficare funcționează la parametri normali
Probleme sunt în toate sectoarele. Termoenergetica anunță că 47% din sistemul de termoficare funcționează la parametri normali. Țevile sunt foarte vechi. Conducta magistralei 3 sud a fost pusă în funcțiune în 1968.
Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica: "Până în acest moment, s-a lucrat și se lucrează foarte bine, noi încercăm ca acel 11 august să devină chiar 10 sau 9 august. Cu siguranță că, pe 11 august, nu vor mai fi 5.000 de blocuri, ci mult mai puține. Nu aș putea spune că pe 12 august tot Bucureștiul va avea apă caldă, pentru că depinde de posibilitatea apariției avariilor.
Fac mențiunea că avem foarte multe șantiere deschise în București, avem parte de investiții, avem revizii, reparații, pentru că ne dorim ca, la iarnă, să nu mai avem atât de multe probleme ca în iernile precedente. Vara trebuie să lucrăm, astfel încât să stabilizăm sistemul, iar iarna să putem avea liniște.
De exemplu bulevardul Brâncoveanu.Se mai lucrează la Tineretului, la Releului, bulevardul Chișinău, Pantelimon - Vergului, pe Iancu de Hunedoara. Cei 20-30 de ani în care au fost efectiv uitate aceste țevi și-au arătat limitele în ultimii doi-trei ani. În acest moment și în următorii doi-trei ani, trebuie să lucrăm foarte mult, astfel încât să modernizăm și să diminuăm pierderile, pentru că, prin țevi, se pierd banii noștri, ai tuturor. Obiectivul nostru este să avem căldură iarna.
Din păcate, vara, în funcție și de reviziile CET-ului, sunt anumite zone care, prin rotație, au aceste probleme. În acest moment, problema este în sectoarele 2 și 3 pentru că CET Sud este în revizie și este foarte complicat să aducem agentul termic cu presiuni scăzute din zona de vest."
Vor avea bucureștenii apă caldă la iarnă?
Până cel puțin la finele săptămânii viitoare, bucureștenii vor trebui să se descurce fără apă caldă, având în vedere că 11 august este data estimată pentru reluarea furnizării apei calde. De menționat că termenii lucrărilor sunt estimați înainte de deschiderea șantierelor, iar finalizarea lor depinde foarte mult de complexitatea lucrării.
Claudiu Crețu: "Mii de blocuri, nu (n.r.: nu ar putea rămâne fără căldură până la iarnă), dar sute de blocuri, da. CET Sud, în acest moment, acoperă jumătate de București,e este cel mai mare CET. Chiar dacă spunem că avem patru CET-uri în București, nu înseamnă că fiecare din cele patru acoperă câte 25%.
În momentul în care CET Sud este oprit, atunci se simte cel mai mult lipsa agentului termic. Deci această perioadă din luna august este perioada cea mai critică, cu cele mai multe blocuri fără apă caldă. După 11 august, 15 august, 20 august, o să vedeți că procentul va ține undeva la 80, poate chiar 90 la sută și vom avea doar anumite probleme punctuale acolo unde apar avarii și trebuie remediate."