Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 60 de europarlamentari cer renunțarea la ora de vară și i-au scris direct Ursulei von der Leyen

În 2024, schimbarea orei are loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Numai că, exact pe 26 octombrie, peste 60 de europarlamentari au trimis o scrisoare către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cer renunțarea la „ora de vară”.

Peste 60 de europarlamentari cer renunțarea la ora de vară

Motivele ar fi că sistemul actual „este depăşit”, iar renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an „ar fi benefică simplificării, ar reduce stresul și ar face viața mai ușoară”, în general, după cum și Uniunea Europeană și-a luat angajamentul în acest sens.

Europarlamentarii care au trimis această scrisoare aduc aminte de sondajul făcut de Comisia Europeană în 2018, în toate statele membre, când 84% din voturi au fost pentru renunțarea la ora de vară. Numai că, pentru ca renunțarea la ora de vară să fie pusă în practică, e nevoie ca toate statele membre să fie de acord cu folosirea orei standard, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

În plus, ca răspuns la această solicitare, Ungaria, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a spus că nu va aduce în discuție acest subiect în mandatul pe care îl exercită și care expiră la finalul lunii decembrie.

Printre obiecțiile menționate de contestatari sunt unele aspecte cum ar fi că o schimbare a orei afectează programul transporturilor, ceea ce este extrem de important. Exemplul dat mereu este că un tren aflat în mișcare la acel moment va trebui să staționeze timp de o oră.

Specialiștii spun că schimbarea orei poate avea efecte negative și asupra organismului, iar adaptarea organismului la noua oră poate dura chiar și o săptămână.

Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ideea schimbării orei a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial și are ca scop conservarea energiei, sau economisirea ei, pur și simplu. Ora de iarnă este considerată ora standard. Din 2002, toate țările din Uniunea Europeană, cu excepția Islandei, trebuie să își ajusteze ceasurile în ultima duminică din martie și octombrie.

Ora se va modifica din nou în noaptea de 29 spre 30 martie 2025, când vom reveni la ora de vară. Actualul sistem de schimbare a orei se bazează pe utilizarea mai eficientă a luminii naturale pe parcursul unei zile.

România a aderat pentru prima dată la ora de vară în 1932 și a funcționat până în 1939 într-un sistem total diferit față de cel de acum. Adică, începea în prima duminică din aprilie, la ora 00 și se încheia în prima duminică din octombrie, ora 1.00. A suferit ceva modificări de-a lungul vremii, iar mai apoi a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu începând cu 1979.

Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE