Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ora de iarnă 2024. Care sunt țările în care se dă ceasul înapoi

În fiecare primăvară, ceasurile din mai multe țări din întreaga lume se schimbă cu o oră. Această practică - aderarea la ora de vară - este una controversată. Un studiu din 2016 susține chiar că privarea de o oră de somn – o consecință a trecerii la ora de vară - provoacă o creștere a numărului de accidente, cum ar fi accidente rutiere mortale.

Inițial, motivul pentru schimbarea orei a fost legat de conservarea energiei în timpul serii, însă studiile contemporane au arătat că acest lucru nu se mai potrivește cu lumea modernă. Zilele de vară mai lungi pot fi obținute și prin adoptarea permanentă a orei de vară, o schimbare pentru care au făcut lobby mai multe state americane.

Mai mult de 40% dintre statele lumii fac trecerea la ora de vară, iar de-a lungul timpului peste 140 de state au implementat această schimbare la un moment dat. Până în prezent, ora standard permanentă, adică ora de iarnă, este respectată doar în două părți ale SUA: Hawaii și cea mai mare parte a Arizonei.

Ucraina va fi următoarea țară care va trece definitiv la ora de iarnă, în 2024. Provinciile canadiene Saskatchewan și Yukon au adoptat ora de vară pe întreg teritoriul lor. Toate statele Uniunii Europene și continuă să facă trecerea la noua oră de două ori pe an, următoarea trecere fiind programată pentru 27 octombrie.

Schimbarea orei mai este practicată și în Paraguay, Chile, Cuba, Haiti, Noua Zeelandă și unele părți ale Australiei. Egiptul a reimplementat ora de vară în 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE