Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Marea demisie” afectează sectorul turismului și al ospitalității în Spania

După doi ani marcați de pandemia COVID-19, Spania se pregătește pentru prima sa vară fără restricții. Dar mult așteptata redresare a sectorului turismului și ospitalității se confruntă cu o ultimă provocare, lipsa de personal. Fenomenul, cunoscut sub numele de „Marea demisie”, afectează tot mai multe state din occident.

Angajații și-au schimbat cerințele

Lipsa de personal din domeniul ospitalității amenință să compromită redresarea economică a Spaniei. Pandemia a schimbat cerințele angajaților occidentali, iar aceștia sunt mai puțin dispuși să accepte anumite locuri de muncă. Ei cer condiții și salarii mai bune, iar companiile trebuie să găsească personal pe o piață a locurilor de muncă foarte limitată.

Declinul demografic din ce în ce mai accentuat, deficitul de competențe tehnologice și perturbarea fluxurilor migratorii sunt principalele cauze ale acestei probleme. Se estimează că până în 2030, lipsa personalului se va ridica la 85 de milioane de muncitori pe tot globul.

Juan José Blardony, președintele asociației Hostelería Madrid: „Predicțiile spun că turismul va crește și că avem nevoie de mai mult personal. Dar atunci când mergem pe piețele de muncă și încercăm să recrutăm noi angajați, se întâmplă să nu găsim profesioniști calificați care să lucreze la bucătărie sau să servească la mese”.

Se estimează că sectorul ospitalității are nevoie de încă 50.000 angajați în 2022 pentru a satisface cererea în creștere. Dar deficitul de forță de muncă afectează toate domeniile economiei spaniole.

Jaime Velazquez , jurnalist Euronews: „Lipsa candidaților pentru anumite locuri de muncă este o tendință comună în Europa și în lumea dezvoltată. Dar Spania are și una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Uniunea Europeană. Trei milioane de spanioli sunt șomeri și încă nu se prezintă la angajare.”

Găsirea unui loc de muncă atractiv reprezintă o provocare

Milioane de muncitori din Statele Unite au renunțat la locurile de muncă după pandemie, fenomen cunoscut sub numele de „Marea demisie”. Majoritatea oamenilor caută locuri de muncă mai bine plătite.

Juanvi Martínez, Director Resurse Umane, Mercer Consulting: „Flexibilitatea și beneficiile secundare oferite de locuri de muncă joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de luarea deciziilor. Este vorba despre modul în care locul meu de muncă se poate integra în stilul meu de viață, și nu invers.”

În Spania, peste 160.000 de angajați din sectorul ospitalității beneficiază de subvenție pentru șomaj. Acest lucru se explică prin faptul că nu găsesc ofertele actuale de locuri de muncă suficient de atractive.

Juanvi Martínez, Director Resurse Umane, Mercer Consulting: „Mai mult decât despre o „mare demisie” în Spania, ar trebui să vorbim despre „marea rotație”. Observăm că muncitorii își schimbă voluntar locul de muncă în căutarea unor condiții de muncă diferite”.

Este de așteptat ca în Spania să apară peste 700.000 de noi locuri de muncă în următorii ani, care vor rămâne vacante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE