Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Franţa se declară deschisă invitării imediate a Ucrainei în NATO

  • Ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO, dar că discuţiile vor continua pe această temă cu aliaţii.
  • „În ceea ce priveşte invitarea Ucrainei de a adera la NATO, suntem deschişi şi este o discuţie pe care o avem cu partenerii noştri”, a declarat Jean-Noel Barrot la o conferinţă de presă cu omologul său ucrainean Andrii Sîbiga.
  • Barrot a mai spus că, dacă s-ar dovedi că este adevărat că Coreea de Nord trimite trupe pentru a sprijini Rusia în Ucraina, ar fi o escaladare majoră şi ar arăta totodată că Moscova are dificultăţi în război.

Citește mai multe despre perspectiva Franței cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.

Avioanele F-16 deținute de Ucraina pot să lovească aerodromurile rusești

  • Dacă ucrainenii încă nu au primit permisiunea de a lovi Rusia cu rachete, ei o vor putea face cu ajutorul avioanelor F-16.
  • O spune ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelman, după reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles.
  • Printre țintele strategice pe care le-ar putea lovi Ucraina pe teritoriul Rusiei ar putea fi aerodromurile din Kursk și Belgorod, situate destul de aproape de graniță, de unde sunt lansate numeroase atacuri și ajută la aprovizionarea forțelor ruse.

Citește mai multe despre declarațiile ministrului olandez al Apărării.

Libanul critică în mod surprinzător Iranul pentru „o interferență flagrantă” în afacerile interne ale țării

  • Prim-ministrul interimar al Libanului a acuzat Iranul că se amestecă în afacerile țării, deschizând o dispută diplomatică rară.
  • Remarcile au reprezentat „o interferență flagrantă în afacerile libaneze”, a declarat prim-ministrul Najib Mikati, care l-a convocat ulterior pe emisarul Teheranului pentru a răspunde pentru acestea.
  • Într-un interviu publicat de ziarul francez Le Figaro cu o zi mai devreme, președintele parlamentului iranian, Mohammad Baqer Ghalibaf, a fost citat spunând că guvernul său este gata să negocieze cu Franța cu privire la punerea în aplicare a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate.

Citește mai multe despre criticile premierului libanez.

O fabrică rusească în care se produc componente de rachete balistice, atacată de Ucraina pentru a patra oară

  • Un incendiu a izbucnit la fabrica Kremnyi EL, unde se produc componente pentru rachete balistice, după un atac ucrainean cu drone, în noaptea dinspre 18 spre 19 octombrie.
  • Este „cel puțin a patra oară” când fabrica din Bryansk este lovită de ucraineni.
  • Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe clipuri video în care se văd flăcările, însă autoritățile ruse au minimizat atacul și au precizat că „mansarda unei clădiri nerezidențiale a luat foc, iar pompierii au stins rapid focul”.

Citește mai multe despre atacul cu drone al Ucrainei.

Germania îşi reafirmă sprijinul pentru Moldova înaintea referendumului european

  • Germania a afirmat sâmbătă că sprijină Republica Moldova în drumul său către Uniunea Europeană (UE) în cadrul referendumului proeuropean pe care fosta republică sovietică îl va organiza duminică.
  • „Următoarele alegeri din R.Moldova şi referendumul privind UE reprezintă o etapă importantă. Poporul R.Moldova îşi decide viitorul'', a transmis Ministerul de Externe de la Berlin pe contul său de pe platforma X.
  • Ministerul condus de Annalena Baerbock a subliniat că Rusia preşedintelui Vladimir Putin „nu doar că doreşte să distrugă ordinea noastră europeană de pace, ci atacă şi alegerile din Europa într-un mod hibrid: cu influenţă direcţionată, atacuri cibernetice şi dezinformare răspândită de armata sa de roboţi pe reţele sociale''.

Citește mai multe despre declarațiile Ministerul de Externe de la Berlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE