Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O fabrică rusească în care se produc componente de rachete balistice, atacată de Ucraina pentru a patra oară

Un incendiu a izbucnit la fabrica Kremnyi EL, unde se produc componente pentru rachete balistice, după un atac ucrainean cu drone, în noaptea dinspre 18 spre 19 octombrie. Este „cel puțin a patra oară” când fabrica din Bryansk este lovită de ucraineni, conform Radio Svoboda.

O fabrică rusească unde se produc componente de rachete balistice, atacată de Ucraina

Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe clipuri video în care se văd flăcările, însă autoritățile ruse au minimizat atacul și au precizat că „mansarda unei clădiri nerezidențiale a luat foc, iar pompierii au stins rapid focul”.

Oficialii ruși au recunoscut atacul cu drone, despre care au spus că „una dintre drone s-a prăbușit pe o clădire nerezidențială”, dar că „nu a început niciun incendiu” acolo, după cum a precizat guvernatorul regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz.

Ministerul rus al Apărării a comunicat ulterior că 13 drone ar fi fost doborâte în regiunea Bryansk în timpul nopții, două în regiunea Rostov, fără pagube sau victime și una deasupra regiunii Belgorod, în care „nu au fost raportate consecințe”.

Câteva ore mai târziu, atât Bogomaz, cât și Ministerul Apărării au raportat un alt atac cu dronă.

Mai mulți localnici au confirmat atacul asupra fabricii și au postat multe imagini pe rețelele de socializare.

Kremniy EL este unul dintre cei mai mari producători de componente microelectronice din Rusia. Potrivit datelor din 2017, 94% din producția fabricii era destinată nevoilor Ministerului rus al Apărării. De la acea fabrică se aprovizionează și marile consorții Almaz-Antey, Aerospace Equipment, Sozvezdie sau Vega.

La fabrica Kremniy EL sunt produse componente pentru rachetele balistice Iskander și pentru sistemele de apărare aeriană Panțîr. Alte produse ale fabricii sunt utilizate în programe strategice rusești pentru dezvoltarea stațiilor radar de tip AFAR.

Din 2010, fabricii i s-au alocat 5,5 milioane de dolari anual din partea statului. În 2014, compania a raportat că și-a crescut producția de opt ori față de anul din 2000. Iar în 2018, cea mai mare fabrică rusă de microelectronice pentru industria de apărare și-a crescut producția cu 40%. În 2021, volumul comercial al companiei a ajuns la 3,9 miliarde de ruble, conform publicației Militarnyi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE