Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioanele F-16 deținute de Ucraina pot să lovească aerodromurile rusești. Anunțul ministrului olandez al Apărării

Dacă ucrainenii încă nu au primit permisiunea de a lovi Rusia cu rachete, ei o vor putea face cu ajutorul avioanelor F-16. O spune ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelman, după reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, care a avut loc la Bruxelles.

Avioanele F-16 deținute de Ucraina pot să lovească aerodromurile rusești

„Dreptul internațional nu se oprește la graniță sau chiar la 100 de kilometri de graniță. Așa că permitem Ucrainei să folosească aceste F-16 pentru autoapărare, ceea ce ar putea include interceptarea rachetelor rusești sau țintirea, de exemplu, a aerodromurilor de pe teritoriul rusesc.

Cred că sprijinirea Ucrainei este o prioritate cheie pentru aceste zile. Am fost la Harkov și Kiev acum câteva zile și situația, atât în ​​prima linie, cât și în orașele mari, ca Harkov, este foarte îngrijorătoare. Deci cred că trebuie să ne intensificăm eforturile. În al doilea rând, trebuie să vorbim despre consolidarea apărării și descurajării, pentru că amenințarea rusă crește nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung”, a spus Ruben Brekelman, citat de presa internațională.

Printre țintele strategice pe care le-ar putea lovi Ucraina pe teritoriul Rusiei ar putea fi aerodromurile din Kursk și Belgorod, situate destul de aproape de graniță, de unde sunt lansate numeroase atacuri și ajută la aprovizionarea forțelor ruse.

  • Primele aeronave de luptă F-16 au ajuns în Ucraina în această vară și sunt deja operaționale.

Ministrul olandez al Apărării a spus că Ucraina va primi restul de 24 de avioane F-16 în următoarele luni. Chiar în timp scurt, țara care va livra Ucrainei șase aeronave este Norvegia, după cum a spus ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, tot la Bruxelles.

  • În total, Ucraina ar urma să primească 79 de avioane F-16 din Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos (Olanda).

Aceste aeronave F-16 sunt modificate special pentru a fi adaptate la condițiile de pe front. Ele sunt echipate cu sisteme de armament de ultimă generație, printre care rachete americane AGM-88 HARM, care pot distruge sistemele de apărare aeriană rusești. În plus, pe F-16 pot fi montate și rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri. Avantajele acestor aeronave sunt foarte mari și vor permite lovituri de precizie asupra țintelor startegice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE