Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova transmite că nu recunoaște votul din secțiile din străinătate: „Maia Sandu este un președinte nelegitim”

Maia Sandu a obținut un nou mandat de președintre al Republicii Moldova, după ce a câștigat alegerile cu o diferență de peste 10 procente față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo. Numai că la aceste cifre au contribuit din plin și cetățenii moldoveni din diaspora, în timp ce votul venit exclusiv din țară a fost de 51,9% pentru Stoianoglo.

În diaspora, Maia Sandu a primit 83% din voturi. În aceste condiții, partidul socialiștilor, condus de Igor Dodon, a transmis că nu recunoaște rezultatul alegerilor și a numit-o pe Maia Sandu, „președintele diasporei".

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova spune că „Maia Sandu este un președinte nelegitim”

„Rezultatele nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare. Maia Sandu este un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat și jefuit.

Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări", a postat PSRM, într-un comunicat.

Socialiștii susțin că au existat mai multe nereguli la turul 2 al alegerilor prezidențiale.

„Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot

Astfel, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferența finală de voturi. Observatorii internaționali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a angajaților din sectorul public, accesul inegal al candidaților la mass-media și monopolul exercitat de președintele în funcție asupra mass-mediei", se arată în comunicatul PSRM.

Socialiștii nu au adus dovezi până acum, însă în primul tur, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, un amplu material realizat de publicația Ziarul de gardă a scos la iveală cum votanții erau cumpărați cu bani veniți de la Moscova pentru a-l vota pe Stoianoglo. Materialul a fost filmat cu camera ascunsă timp de trei luni, iar organele de stat din Moldova au destructurat o parte din rețeaua despre care se spune că este condusă de oligarhul Ilan Șor, fugar în Moscova.

În turul 2, s-au prezentat la urne 1.698.891 de moldoveni, ceea ce înseamnă 54.31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE