Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul georgian a adoptat o lege anti-LGBT, inspirată din legislaţia rusească. Președinta Georgiei refuză să o promulge

Parlamentul georgian a adoptat în ultimă lectură legea asupra ”valorilor familiale şi protecţiei minorilor”. Documentul a fost criticat de Uniunea Europeană și activiștii de drept care îl cataloghează ca un act de restrângere a drepturilor comunității LGBT, inspirat din Rusia.

Actul legislativ interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi a incestului” în instituţiile de învăţământ şi la emisiunile TV şi de asemenea oferă baza legală pentru interzicerea manifestaţiilor ce promovează relaţiile homosexuale, precum paradele „Pride”, şi a afişării drapelului curcubeu al comunităţii LGBT.

Interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, deja consfinţită în Constituţia Georgiei, este reafirmată în noua lege, care interzice şi schimbarea de sex pe cale chirurgicală.

De altfel, sondajele efectuate în această ţară creştin-ortodoxă relevă o respingere largă a ideii căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Activiştii susţin că noua lege este menită să atragă susţinerea populaţiei conservatoare înaintea alegerilor din 26 octombrie, în timp ce opoziţia acuză partidul Visul Georgian că se apropie de Rusia şi pune în pericol aderarea ţării la UE.

La începutul lunii, criticând legea votată acum şi aflată atunci în dezbatere, Bruxellesul a estimat că aceasta „aduce atingere drepturilor fundamentale ale georgienilor şi riscă să sporească stigmatizarea şi discriminarea unei părţi a populaţiei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE