Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a fost dat în judecată de grupul extremei-drepte. Solicitarea făcută de suveraniștii Tribunalului General al UE

Grupul politic suveranist „Patrioţi pentru Europa” a intentat o acțiune în justiție împotriva Parlamentului European la Tribunalul General al Uniunii Europene, invocând excluderea sa din procesul de alocare a funcțiilor cheie în instituție, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Grupurile politice pro-europene – Partidul Popular European (PPE), socialiștii (S&D), liberalii din Renew și Verzii – care au format o majoritate ce a susținut realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, au creat și un „cordon sanitar” pentru a împiedica partidele de extremă dreapta naționaliste și eurosceptice să obțină posturi influente.

Ca urmare, noul grup „Patrioţi pentru Europa”, deși este al treilea ca dimensiune în Parlamentul European după alegerile din iunie, nu a primit nicio funcție importantă în cadrul instituției.

Conform normelor interne ale Parlamentului privind repartizarea funcțiilor, acestui grup i-ar fi revenit două poziții de președinte și mai multe de vicepreședinte în comisiile parlamentare.

Totuși, majoritatea pro-europeană a redistribuit funcțiile astfel încât europarlamentarii de extremă dreapta să fie excluși de la orice rol de conducere. Suveraniștii au fost de asemenea eliminați din lista vicepreședinților Parlamentului.

Într-un comunicat difuzat marți, grupul „Patrioţi pentru Europa” anunță că a depus o plângere prin care solicită anularea deciziilor luate în luna iulie, când au fost formate comisiile parlamentare și au fost alese conducerile acestora, în urma alegerilor europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE