În aceste zile, sute de europarlamentari, mii de funcționari, jurnaliști și turiști iau cu asalt sediul de la Strasbourg unde au loc ședințele noului legislativ. Spectaculoasa clădire a parlamentului european pare un labirint pentru cei care ajung pentru prima dată acolo, inclusiv pentru eurodeputații aflați la primul mandat. Pentru că ședințele au loc și la Bruxelles, sediul de la Strasbourg este în mijlocul unor controverse din cauza cheltuielilor de funcționare.
Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Sesiunile Parlamentului European din Strasbourg sunt gazduite în această clădire. Una dintre cele mai ușor de recunoscut din lume. Iar arhitectura nu este intamplatoare. Arată ca un turn neterminat, simbolizeaza proiectul european mereu în evolutie.”
Mii de turiști vizitează în fiecare zi clădirea parlamentului european de la Strasbourg.
Hemiciclul este locul emblematic al parlamentului european în care cei 720 de eurodeputați dezbat și votează legi și rezoluții. Însă nu este singurul loc în care acțiunea se întâmplă.
Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Clădirea Parlamentului European din Strasbourg este plină de evenimente, dar puține dintre acestea atrag atenția precum evenimentul de acum, conferința președintei Ursula von der Layen, care tocmai anunță garnitura de comisari într-o sală plină de jurnaliști. Un astfel de eveniment în Parlamentul European înseamnă și o amplă desfășurare de forțe din punct de vedere organizatoric. Fiecare conferință este tradusă în toate limbile Uniunii Europene. Iar la aceste evenimente participă sute de jurnaliști din toată Europa.”
Toate evenimentele din Parlament atrag jurnaliști din toate cele 27 de state membre
Maïa de La Baume este jurnalist Euronews, lucrează de nouă ani în instituții europene și știe cel mai bine cât de intensă este activitatea aici.
Maïa de La Baume, jurnalist Euronews: „Sunt profiluri foarte diferite, asta face munca foarte interesantă. Există 27 de naționalități și diferențe de profiluri. Ai culturi diferite, și oameni diferiți.
Întâlnești o mulțime de oameni, mergi pe coridoare și te lovești de cineva.”
În centrul atenției sunt europarlamentarii, dar chiar și ei au nevoie de o perioadă să se familiarizeze atunci când preiau primul mandat. Pentru Vlad Voiculescu, primul impact a fost cel al biroului de europarlamentar.
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „Ai zice ca mai e o ușă care duce în altă parte dar asta e tot. 90% din întâlniri se fac aici. Ai trei scaune identice. Partea bună e că acolo ai și o toaletă. Nu, asta e tot, o cutiuță cu toaletă, o cutiuță cu biroul și asta e tot.”
Deși timpurile se schimbă, cutumele și birocrația rămân.
Vlad Voiculescu, europarlamentar: E un simbol al plimbării de la Bruxelles la Strasbourg. În lădița asta îți pui documentele de care ai nevoie. (Reporter: În epoca tehnologiei, în care totul e pe cloud mail?) Da, documente, eu nu mi-am luat niciodată. (Reporter: E un simbol al birocrației?) E o ineficiență când te gândești că ai doua birouri doua săli de plen.”
Pe lângă ședințele nesfârșite, eurodeputații au nevoie și de o pauză.
Daniel Coman, jurnalist Euronews: „Unde mănâncă un europarlamentar?”
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „Asta este cantina după ușa aceea se continuă, dacă găsești o masă. În general, trebuie să aștepți un pic.”
La Strasbourg se desfășoară ședințele plenare o dată pe lună. Mutarea întregului parlament de la Bruxelles la Strasbourg atrage costuri de peste 100 milioane de euro pe an și este în continuare un subiect controversat.