Parlamentul European a adoptat prima lege a blocului comunitar pentru protejarea libertății presei și limitarea spionajului asupra jurnaliștilor. Un organism european specializat, denumit Consiliul european pentru servicii media, va fi creat pentru a supraveghea punerea în aplicare a noilor reglementări.
Actul normativ a fost adoptat de legislativul european cu o majoritate covârșitoare. În conformitate cu noua lege, guvernele uniunii vor putea folosi programe de spionaj împotriva jurnaliștilor doar ca mecanism de ”ultimă instanță”, și doar în cazul în care există un motiv legal.
Posturile TV, obligate să comunice în mod transparent finanțarea și publicitatea de stat
În plus, jurnaliștii ale căror echipamente sunt piratate din motive de securitate națională vor trebui, de asemenea, să fie informați cu privire la măsurile luate împotriva lor. Mai mult, posturile de televiziune vor trebui să comunice într-un mod transparent informații privind proprietatea, finanțarea și publicitatea de stat. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European spune că legea va proteja astfel sursele jurnaliștilor și va combate dezinformarea în spațiul UE.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: ”Prin actul privind libertatea presei, UE stabilește un cadru juridic pentru o mai mare diversitate culturală, libertate și independență a mass-media în Europa. Obiectivul nostru este de a păstra independența editorială a instituțiilor media europene, de a îmbunătăți reglementarea prin măsuri de transparență și de a proteja jurnaliștii din întreaga Europă.”
Legea a fost propusă prima dată de executivul Uniunii Europene în septembrie 2022. Actul legislativ se va întoarce acum la Consiliul Uniunii Europene, înainte de a putea fi adoptat în mod oficial ca lege.