Impunerea parlamentarelor între cele două tururi prezidențiale silește pretendenții la Palatul Cotroceni să nu se bazeze doar pe activul de partid și să intre deja în precampanie, folosind muniție electorală înainte de vreme, fie pentru a atinge din urmă potențialul de vot al propriului partid, fie pentru a funcționa pe post de locomotive electorale pentru formațiunile politice din spatele lor.
Candidații la Cotroceni sunt siliți să muncească mai mult în campanie: Analist: Prezidențiabilii sunt chemați să fie cap tractoare pentru partide
Pe fondul scandalului legat de milioanele de euro cheltuite din bani de subvenții pentru imaginea sa, liberalul Nicolae Ciucă a ales să-și lanseze cartea cu amintiri într-un mediu literar artistic, la un pahar de vorbă, în compania poetului Mircea Dinescu și a unui taraf cu lăutari. La rândul său, în ultimele săptămâni, social-democratul Marcel Ciolacu a făcut băi de mulțime la o serie de petreceri câmpenești, precum Festivalul Cașcavalei din Valea Doftanei.
Andrei Țăranu, analist politic: Acum, prezidențiabilii sunt chemați să fie cap tractoare pentru partidele care vor candida la mijlocul sistemului, la mijlocul etapei, între cele două tururi, motiv pentru care prezidențiabilii au acum două sarcini: unu, să se facă văzuți, cunoscuți, înțeleși de o parte din public, oricare ar fi acela, și în al doilea rând, pentru a mobiliza activul de partid.
Cristian Pîrvulescu, politolog: Este prima dată după 1990 în România când avem foarte mulți, șase, poate chiar șapte - în orice caz - șase candidați care pot să intri în turul al doilea. Avem un Mircea Geoană independent, care este despărțit de pluton, și un pluton care se întinde, totuși, pe 10% din voturi, de la 20 până la 10%, un pluton format din cinci, în care cel mai bine plasat și datorită partidului, dar sub scorul partidului, este domnul Ciolacu, urmat de doamna Lasconi, mult în fața partidului, și Nicolae Ciucă, care pare să fie ultimul în pluton. Nicolae Ciucă contează pentru că partidul are, de fapt, resurse foarte puternice la nivel local. Numai că resursele nu sunt suficiente, e nevoie și de candidat, dovadă că USR nu are resurse, dar are candidat.
Nu sunt singurii în goană după voturi. Diana Șoșoacă și George Simion au mers în weekend la festivitățile de la Țebea. Rivalitatea lor a făcut ca celebrarea lui Avram Iancu să fie umbrită de huiduielile aruncate de simpatizanții celor două tabere.
Alți concurenți politici au ales să profite de scandalul survolării dronelor rusești pentru a da garanții de securitate sau pentru a-i critica pe guvernanți și pentru a le cere explicații.
Raluca Alexandrescu, prof. univ. Facultatea de Științe Politice: Încep să-și dispute electoratul cu alți candidați. E clar că Elena Lasconi țintește și spre acest tip de electorat. Evident că Mircea Geoană, deocamdată, cel puțin, își exploatează acest capital mai recent de imagine care e legat de înalta funcție pe care a deținut-o în cadrul NATO și, pe de altă parte, își exploatează un capital anterior, care este cel al unei distanțări aparente, în orice caz, de nucleul tur al unui PSD care este încă foarte tributar imagini de partid-clientelar, baronizat ș.a.m.d.
Până la finele lui octombrie, precampania va fi folosită la potențialul maxim de către pretendenții la scaunul prezidențial. Calificarea în turul doi va face diferența între supraviețuirea sau mărirea politică a tuturor liderilor de partide intrați în această cursă electorală, spun analiștii politici.