La o zi după desecretizarea unor documente CSAT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal.
În comunicatul trimis, nu este pronunțat numele lui Georgescu, dar este lesne de înțeles despre cine e vorba, mai ales că documentele CSAT pronunță clar numele său, precum și al celor implicați în campania sa electorală.
Parchetul s-a sesizat din oficifiu în cazul Georgescu
„Solicitare adresată procurorului șef DIICOT - în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016
În continuarea comunicatului de presa din data 4 decembrie 2024, facem următoarele precizări:
În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.
Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.
De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016.”
- Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat, în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.
- Preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
- SRI susține că o rețea de 25.000 de conturi de Tiktok este asociată direct campaniei lui Călin Georgescu, iar acestea au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
- Pentru campania lui Călin Georgescu au fost mobilizate sume de un milion de euro, iar 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, conform SRI. Acestea sunt cifrele publicate și nu se știe care era suma totală.
- În documentele declasificate este dezvăluită identitatea finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu.
- Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de către firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea câte 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.
- România - alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO - a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei.
- Există un interes în creștere la Kremlin pentru a influența agenda în societatea românească, în context electoral.
- SRI a raportat că au existat peste 80.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice chiar și în ziua alegerilor.