Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorul Corneliu Bjola: „Atenție, în următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum asupra României”

Evenimentele din ultima vreme au tras mari semnale de alarmă în România și nu numai. Iar desecretizarea unor documente CSAT a fost picătura care a umplut paharul. În acest context, profesorul de studii diplomatice de la Oxford, Corneliu Bjola, atrage atenția că ceea ce e mai rău abia acum va urma și că Rusia își va spori interferențele.

„În următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum asupra României”

"Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați (mass guerilla political campaign sau forță brută de atac in cybersecurity), iar activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolireamesajelor pe platformă, conform documentului SRI.

Mai mult decât atât, aceasta operațiune hibridă are un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă", a spus Corneliu Bjola, potrivit Spotmedia.

El susține că nu mai există niciun dubiu privind implicarea Rusiei în alegerile din România.

„Georgescu și grupul din umbră care îl susține, mulți neolegionari care deja au început să amenințe ziariștii și politicieni cu moartea, încearcă să preia puterea în slujba Rusiei. Nu o fac precum vechii trădători din 1945, care au intrat în România pe tancurile sovietice, ci folosind noile tancuri informaționale, de proveniență rusească și chineză, mult mai distructive și periculoase.

Repet ceea ce am afirmat și în declarațiile mele anterioare: acest moment nu poate fi minimizat sau relativizat. Atenție, în următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum, activând toate rețelele sale de troli pe platformele de socializare, pentru a crea confuzie, exact cum a procedat după asasinatul comandat de Kremlin împotriva familiei Skripal în Salisbury, în martie 2018, sau după doborârea avionului Malaysia Airlines, zborul MH17, în iulie 2014.

Pentru Rusia, acest moment este totul sau nimic. România va fi din nou sub atac în următoarele zile. Ne putem aștepta la un val colosal de minciuni pe rețelele de socializare și canalele media românești afiliate, menit să creeze haos și să legitimeze în mod fals pe un trădător cum este Călin Georgescu drept președintele României.

Acesta este un pericol real, foarte real, care nu trebuie subestimat! Va veni un moment în care va trebui trasă o linie clară, pentru a identifica cine a colaborat și a susținut acest demers, fie din ignoranță, fie prin complicitate. Raportul MAI subliniază clar implicarea susținătorilor lui Georgescu din rândul extremei drepte în organizarea de tabere militare și în promovarea și cumpărarea de voturi pentru acesta. Situația este extrem de gravă și necesită o reacție imediată și coordonată din partea autorităților române", susține Corneliu Bjola.

Serviciile speciale din România au recunoscut că au existat interferențe în votul din România

În această situație, România ar putea lua exemplul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie. La cea vreme, au existat dovezi filmate de reporterul Măriuța Nistor, de la Ziarul de gardă, care a acționat sub acoperire, timp de trei luni, în rețeaua ȘOR. Ea a filmat cum erau plătiți moldvenii, cu bani aduși cin Rusia, pentru a vota împotriva președintei Maia Sandu.

„Autoritățile române trebuie să acționeze la fel, fără întârziere. Este foarte posibil ca Georgescu și cei din cercul său să încerce să părăsească țara in aceste zile, așteptând rezultatul alegerilor în străinătate. Acest lucru nu trebuie permis.

El și ceilalți extremiști implicați în trădare alături de Rusia trebuie să răspundă în fața legii pentru faptele lor. Este, de asemenea, important de reținut că, în acest context dificil, în care suveranitatea României este în joc, toate partidele așa-zis suveraniste fac zid comun în jurul lui Georgescu, deși cunosc acum foarte bine actul de trădare în care este implicat.

Suntem în pragul unei situații critice: există un risc extrem de real ca Rusia să ne vasalizeze în următorii ani. Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului, a sugerat de multe ori că România ar trebui să devină un vasal al Rusiei. În 2014, Georgescu l-a adus personal pe Dughin la București, la Fundația Titulescu, pentru a participa la 'discuții geopolitice'. Acela a fost momentul în care legăturile lui Georgescu cu serviciile rusești au devenit vizibile pentru cei responsabili de securitatea națională, dar care au preferat să le treacă cu vederea. Pactul lui Georgescu cu Rusia de trădare a națiunii române a început probabil atunci să prindă contur și să fie pus în aplicare", a precizat Corneliu Bjola.

Ar trebui Călin Georgescu să fie cercetat pentru trădare?

Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp duce cu gândul la un plan bine pus la punct. Iar Corneliu Bjola a amintit și de reacția lui Vladimir Putin la vestea că CCR a deciz renumărarea voturilor.

„Această legătură explică și rânjetul lui Putin, de acum câteva zile, când a aflat că CCR a decis ca turul al doilea al alegerilor să se desfășoare normal, cu Georgescu pe primul loc. Pentru Putin, această situație nu reprezintă decât o confirmare a slăbiciunii și vulnerabilității României, o țară pe care consideră cu dispreț că o poate cuceri din interior, cu o campanie de câteva milioane și un trădător mesianic, neolegionar, ca figură centrală.

Georgescu nu trebuie, sub nicio formă, să devină președintele României. Există dovezi suficiente care indică faptul că ar trebui să fie condamnat pentru trădare, conform articolului 394 din Noul Cod Penal: 'ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale.'

Întrebarea pe care mi-o pun este: de ce nu a fost încă arestat? Orice alt cetățean român, implicat în probleme mult mai puțin grave legate de amenințarea securității naționale, ar fi fost arestat demult. Cine îl mai protejează pe acest trădător? (...) Suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată", a explicat Corneliu Bjola, care crede că România se află, de două săptămâni, în stare de război hibrid cu Rusia.

Aceeași viziune a împărtășit-o și Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), citat de Epochtimes.

  • Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat, în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.
  • Preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
  • SRI susține că o rețea de 25.000 de conturi de Tiktok este asociată direct campaniei lui Călin Georgescu, iar acestea au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Pentru campania lui Călin Georgescu au fost mobilizate sume de un milion de euro, iar 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, conform SRI. Acestea sunt cifrele publicate și nu se știe care era suma totală.
  • În documentele declasificate este dezvăluită identitatea finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu.
  • Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de către firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea câte 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.
  • România - alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO - a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei.
  • Există un interes în creștere la Kremlin pentru a influența agenda în societatea românească, în context electoral.
  • SRI a raportat că au existat peste 80.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice chiar și în ziua alegerilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE