Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou medicament care inversează diabetul stimulează celulele producătoare de insulină cu 700%. Tratamentul a fost testat pe șoareci

Pentru sutele de milioane de persoane care trăiesc cu diabet, o nouă descoperire ar putea reprezenta speranța unui leac.

Oamenii de știință de la centrele medicale Mount Sinai și City of Hope din SUA au dezvoltat un tratament medicamentos care a fost capabil să crească celulele producătoare de insulină, cunoscute sub numele de celule beta.

Tratamentul le-a crescut cu 700% în decurs de trei luni la șoareci, inversând efectiv boala.

„Această cercetare aduce speranță pentru utilizarea viitoarelor terapii regenerative pentru tratarea potențială a sutelor de milioane de persoane care trăiesc cu diabet”, a declarat Dr. Adolfo Garcia-Ocaña, pentru Euronews Health.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în luna iunie a acestui an, 422 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de diabet.

Celulele beta sunt celulele situate în pancreas responsabile de producerea insulinei, care reglează nivelul zahărului din sânge în organism.

La persoanele care suferă de diabet, numărul și calitatea acestor celule sunt reduse, iar în lipsa unor modalități de regenerare a acestora, diabetul devine ireversibil și este gestionat, de obicei, prin injecții regulate de insulină pentru diabetul de tip 1 și medicamente specializate pentru diabetul de tip 2.

Studiile anterioare s-au axat în principal pe cultivarea de noi celule beta în laborator, apoi pe transplantul acestora fie direct la șoareci, fie într-un mic dispozitiv implantat la om.

Descoperirile au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE