Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU acuză Israelul că a aplicat o procedură controversată în timpul atentatelor din octombrie. Ce este „Directiva Hanibal”

Armata israeliană ar fi aplicat „Directiva Hanibal” în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie, a indicat miercuri o comisie a ONU, conform EFE.

Potrivit primului raport al Comisiei internaţionale şi independente de anchetă privind conflictul început cu aceste atacuri, în cel puţin două cazuri forţele israeliene au aplicat directiva respectivă, ”ceea ce a provocat moartea a 14 civili israelieni”.

Ce este „Directiva Hanibal”

Directiva Hannibal (sau Protocolul Hannibal) este numele unei proceduri controversate, folosită în trecut de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) pentru a preveni capturarea militarilor israelieni de către forțele inamice. O versiune a acestei directive susține utilizarea întregii forţe posibile pentru a evita ca soldaţii israelieni să cadă în mâinile inamicului chiar cu preţul vieţii acestora. Răpirea trebuie oprită astfel prin toate mijloacele

Directiva a fost introdusă în 1986, după o serie de răpiri în Liban și schimburi controversate de prizonieri ulterioare. Textul integral al directivei nu a fost însă publicat niciodată. Directiva a fost modificată de mai multe ori, până când a fost revocată oficial în 2016 de către șeful Statului Major al IDF de la vremea respectivă, Gadi Eizenkot.

14 civili israelieni, uciși ca urmare a aplicării directivei

Potrivit primului raport al Comisiei internaţionale şi independente de anchetă privind conflictul început cu aceste atacuri, în cel puţin două cazuri forţele israeliene au aplicat directiva respectivă, ”ceea ce a provocat moartea a 14 civili israelieni”.

Într-unul din cazuri, un tanc israelian a tras asupra a 13 persoane reţinute într-o casă din kibuţul Beeri, unul din cele atacate de Hamas şi alte grupuri armate, în timp ce în celălalt, o femeie ce fusese răpită a fost ucisă de focuri trase de un elicopter al armatei israeliene.

A fost confirmată de asemenea prezenţa a opt elicoptere la festivalul Nova, unul dintre principalele obiective ale atacurilor din octombrie, deşi raportul a subliniat că nu poate confirma dacă din ele au fost împuşcaţi civili.

În raport, comisia prezidată de sud-africana Navi Pillay mai dă asigurări că răspunsul forţelor israeliene la atacuri 'a fost întârziat semnificativ în momentele sale iniţiale şi, în multe cazuri, a fost total inadecvat'.

'Unele grupuri mici de forţe de securitate israeliene au sosit lent, au fost insuficiente ca număr şi au dovedit o lipsă de coordonare', arată documentul.

Acesta denunţă, de asemenea, faptul că autorităţile israeliene au acordat prioritate identificării victimelor şi predării cadavrelor lor familiilor pentru a fi înhumate înainte de testele medico-legale, ceea ce a împiedicat colectarea probelor abuzurilor comise în timpul atacurilor, în special a celor de natură sexuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE